A Bányászat Gordiuszi csomója

A bányászat gordiuszi csomója – Válogatás Kardics István kisplasztikáiból és a Dornyay Béla Múzeum gyűjteményiből

Kardics István kisplasztikái a Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye, közismert nevén a Bányamúzeum 50. évfordulója tiszteletére kerültek kiállításra.

Kardics István okleveles bányamérnök 1966-ban szerezte meg Miskolcon a bányamérnöki diplomát. Észak-magyarországi munkahelyek után 1976-tól az Oroszlányi Szénbányáknál dolgozott. 1984-től 2002-es nyugdíjazásáig a Márkushegyi Bányaüzem tervezési- és műszaki fejlesztési főmérnöke volt.

Kisplasztikáinak alapanyagai a bányászat melléktermékei: tönkrement alkatrészek, biztosítószerkezetek (TH biztosítószerkezet, csapágyak, különböző kaparóláncok stb.). A kiállításban látható szobrok 1990-2013 között készültek, általában alkalmi ünnepekre, összejövetelekre, jellemzően ajándékozási céllal. Alkotásai Tatabányán, Móron, Oroszlányban voltak eddig kiállítva.

A kiállítást jól egészítik ki a Dornyay Béla Múzeum anyagából válogatott történeti emlékek és képzőművészeti alkotások. Nyitásképpen a Nógrádi Szénbányászati Tröszt dekorációs céllal készített emblémája látható. A kiállított zászlókon pedig a kisplasztikák formájában is megjelenő bányászati jelképek jelennek meg, a bányamécs és a bányászjelvény. A két nagyméretű zászló a széncsata hőseire emlékeztet. Az 1848-as forradalom és szabadságharc centenáriumi ünnepségére készült a salgóbányai bányász szakszervezet bányász zászlaja, a másik zászló a rónai bányaüzem pártszervezetének zászlója. A mizserfai bányaüzem versenyzászlója és a Nógrádi Szénbányák emlékzászlója idézi fel a nógrádi szénbányászat 1960-80-as éveit. Érdekesség a szovjet testvérváros Kemerovó emlékzászlója.

A kiállított képzőművészeti alkotások széles betekintést nyújtanak a 20. század hazai stílusirányzataiba, a szocialista realizmustól az absztrakt törekvésekig. Helyi alkotók – Bóna Kovács Károly, Iványi Ödön – művei mellett olyan neveket is találunk a kiállításban, mint Kondor Béla. Az ismert alkotók művei mellett láthatjuk képzőművészeti gyűjteményünk egyik legszebb darabját, a 20. század eleji vándorfestő által készített Szent Borbála képet, mely érzékletesen mutatja be a bányászat védőszentjét.

A Bányászat Gordiuszi csomója c. kiállítás, 2015.09.09.-től október 31-ig volt megtekinthető a múzeumban.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

kattintson a bezáráshoz
Ugrás a tartalomra