A Dornyay Béla Múzeum felhívása Nógrád megye polgáraihoz

Felhívás Nógrád megye polgáraihoz

 

A Dornyay Béla Múzeum kiemelt feladata az ipartörténeti emlékek, azon belül is a bányászattörténeti és acélgyári relikviák gyűjtése. 2019-ben a múzeum időszaki kiállítással emlékezik az acélgyár alapításáról, valamint folytatódik a Bányászati Kiállítóhely felszíni állandó kiállításának a fejlesztése.

Célunk, hogy összegyűjtsük a helyi szénbányászat és acélgyártás még fellelhető tárgyi és dokumentációs (fényképek, oklevelek, igazolványok stb.) emlékeit.

Példa: a termelés, az üzemi kulturális élet, munkás életmód, a szocialista brigádmozgalom, a vállalatok épített környezete, a vállalati sport relikviái, valamint a szénbányászat és az acélgyártás megszüntetésének idején keletkezett emlékek. Bányakárok (bányai szerencsétlenségek, üzemi balesetek, munkavédelem) valamint a bányamentés tárgyi és dokumentációs emlékei.

Az összegyűjtött emlékeket dokumentáljuk: egyaránt fogadunk ajándékokat, valamint kölcsön műtárgyakat.

Az acélgyár történeti időszaki kiállításhoz 2019 május végéig kérjük az emlékeket. (Természetesen később is örömmel fogadjuk azokat, csak a júniusban nyíló kiállításba akkor már nem kerülhetnek be.) A bányászati emlékeket egész évben várjuk.

 

Salgótarján, 2019. március 13.

kattintson a bezáráshoz