A múzeum mozgatórugói interjúsorozat 4. rész

A Múzeum mozgatórugói újabb részében Kaposvári-Bodrogi Szabina kulturális szakalkalmazott munkáját mutatjuk be.

2020 nyarán az előző évekhez hasonlóan nyári tábort szerveztek gyerekek számára. Milyen korú gyerekeket vártak a táborba?

Az elmúlt évek tapasztalata alapján többségében óvodás és kisiskolás korú gyermekek jelentkezését vártuk, így a programokat az ő igényeikhez, érdeklődési körükhöz igazítva állítottuk össze.

Milyen programokat szerveztek?

Igyekeztünk olyan foglalkozásokat kidolgozni melyek a múzeum gyűjteményeit, kiállításait ismertetik meg a gyermekekkel. Ilyen volt például az üvegfestés az Üvegváros Tanulmányi Raktárban, kincskeresés a Baglyas-kő Várnál, aukció a Képtárban. A résztvevők megismerkedtek az állandó történeti kiállítással és a Gábler Vilmos fotókiállítással is. Délutánonként sokat játszottunk, egész napos kiránduláson is voltunk, az utolsó délután pedig hétzáró pizza partit rendeztünk.

A táborokon kívül egész évben várják a gyermekcsoportokat. Milyen múzeumpedagógiai foglalkozásokat lehet igénybe venni a múzeumban?

Minden állandó kiállításunkhoz kínálunk múzeumpedagógiai foglalkozást, és az időszaki kiállításokhoz is szervezünk programokat. Igen kedvelt például az óvodások és kisiskolások körében a bányamanó képzés, melynek keretében a Bányászati Kiállítóhelyre látogatnak el a gyerekek, végigjárják a bánya mélyét, majd egy játékos feladatsor megoldásával bizonyítják rátermettségüket. A képzőművészeti gyűjtemény megismerésére a már említett Aukció című foglalkozást kínáljuk. A gyerekek a gyűjtemény egy-egy darabjáról készített másolatra licitálhatnak.
Az Üvegvárosban a gyerekek kipróbálhatják az üvegfestést az Üvegcipellő című foglalkozáson, a Képzőművészeti Tanulmányi Raktárban pedig a Balázs János gyűjteményhez kapcsolódó Mítikus lényeim vagy a Képvers-verskép című foglalkozáson vehetnek részt. Az Utazó Múzeum keretein belül az iskolák kérhetik, hogy külső helyszínen, az iskolában tartsuk meg a múzeum anyagára épülő foglalkozásokat. Ezeken kívül sok-sok lehetőséget kínálunk, melyekről a múzeum honlapján találnak bővebb információt az érdeklődők.

Mi a célja a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak?

Célunk a múzeum sokoldalú és élményszerű megismertetése az érdeklődőkkel, a múzeum gyűjteményi anyaga, kiállításai és a múzeum látogatói közötti közvetítés, az élményszerű információszerzés segítése.

Hogyan lehet a gyerekek érdeklődését felkelteni és fenntartani a múzeumpedagógiai foglalkozásokon?

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a múzeumban az iskolai keretekhez képest kicsit másképp, játékos formában ismertessük meg a gyermekekkel a különböző témaköröket. Mindig figyelünk a tanmenettel való egyeztetésre, hogy az általunk kínált programok illeszkedjenek az órarendbe, ugyanakkor az anyagot érdekességekkel, olyan információkkal egészítjük ki, amelyek figyelemfelkeltő módon segítik az ismeretek elsajátítását.

Online játékok is találhatóak a honlapjukon. Kiknek szólnak ezek és milyen céllal?

Honlapunkon a múzeum gyűjteményi anyagára épülő, számos online kvízjáték található, amelyek több korosztályt is megszólítanak. Az online jelenlét fő célja az, hogy az érdeklődők és a muzeális intézmény közötti kapcsolat akkor is biztosítva legyen, ha a közönség
valamilyen oknál fogva nem látogathatja a múzeumot.

A járvány okozta veszélyhelyzet miatt a múzeumok és a közművelődési intézmények hosszú hónapokig zárva tartottak. Milyen online kezdeményezéseket valósítottak meg ez idő alatt?

Múzeumunk jó kapcsolatot ápol a város oktatási intézményeivel, így az iskolák bezárását követően felkerestük a szaktanárokat, felajánlottuk közreműködésünket a digitális tananyagok egyes részeinek kidolgozásában. Így több, a tananyagot kiegészítő anyag született: videó, ppt, online feladatlap vagy kvíz formájában. Tematikáját tekintve sokféle anyagról beszélünk.

Mi motiválja a munkájában?

Az oktatási intézményekkel való szoros együttműködés következtében ez a munka mindig újszerű és érdekes, hiszen fontosnak tartom azt, hogy az állandóan változó igényekre szinte azonnal reagáljunk a kínálat alakításával. Örömünkre szolgál, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozások alatt a gyermekek inkább egymást segítik, csapatszellemben dolgoznak, mintsem versenytársakként tekintsenek egymásra.

Mit gondol, milyen társadalmi felelőssége van múzeumi munkatársként?

Nógrád megye sajnálatos módon évtizedek óta súlyos gazdasági és demográfiai válságban van, így a múzeum látogatói között is jelentős számban fordulnak elő akár többszörösen hátrányos helyzetű gyermekek is. Az intézmény számára így fokozott a felelősség abban, hogy a jövő nemzedéke nyitott és befogadó legyen szülőföldje kulturális értékei iránt.

Kiknek ajánlaná a múzeumot látogatásra?

Mindenkinek. Iskolás csoportoknak, gyermekes családoknak, fiataloknak és szép korúaknak egyaránt.

Mi volt a legérdekesebb, amivel munkája során találkozott?

A gyermekek érdeklődése és kreativitása minden képzeletet felülmúl. Többször előfordult, hogy egy-egy témát, amelyet eredetileg érettebb korosztálynak szántunk akár az óvodásokkal is eredményesen fel tudtunk dolgozni. Például a Balázs Jánosra fókuszáló Képvers-verskép múzeumpedagógiai foglalkozás alatt a nagycsoportosok gyönyörű versillusztrációkat készítettek.

Mit jelent Önnek a Dornyay Béla Múzeum?

Olyan munkahelyet, ahol mindig új és új értéket lehet létrehozni.

kattintson a bezáráshoz
Ugrás a tartalomra