Alkossunk együtt – Innovatív közösségi műhelyek, közösségi terek létrehozása, fejlesztése, korszerűsítése a Dornyay Béla Múzeumban

Kedvezményezett neve: Dornyay Béla Múzeum
Projekt azonosítószáma: TOP-7.1.1-16-H-109-2
Projekt címe: Alkossunk együtt – Innovatív közösségi műhelyek, közösségi terek létrehozása, fejlesztése, korszerűsítése a Dornyay Béla Múzeumban
A szerződött támogatás mértéke100%
Támogatás összege: 3.000.000 Ft.
A projekt megkezdésének dátuma: 2021. január 5.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. október 30.

A projekt célja:
A Dornyay Béla Múzeum egykori grafikai műhelyének, majd irodaként működő helyiségének funkcióbővítő átalakítása kisközösségi használatra, illetve művészeti foglalkozások tartására. A képzőművészeti gyűjteményéhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások, szakkörök keretében az érdeklődők, kiemelt tekintettel a gyerekekre megismerkednek a grafikai technikákkal, a magyar művészet történetével és kiemelkedő alkotók életútjával. Így a múzeumban őrzött rendkívül értékes és különleges képzőművészeti gyűjtemény jól hasznosul az oktatásban is. Nagyon fontos célunk, hogy a múzeum tovább erősítse közösségi szerepét.

A projekt megvalósulásának összefoglalása:
A terem teljes egészében megújult, burkolat- és faljavítást (illetve egy nem használt ajtó befalazását) követően parkettázásra, ablakkeretek javítására, festésére és mázolására került sor, s ennek következtében igényes környezetet teremtettünk. A kisközösségi térbe méretre szabott bútorokat készítettünk. A pályázatban megadott eszközöket (léghoki asztalt, pingpong asztalt és linómetsző készletet) is megvásároltuk és a kisközösségi térben, illetve a könnyen gördíthető, összecsukható pingpongasztalt a múzeum előterében helyeztük el. A helyi közösségek (kreatív ipar) bevonása a következőképpen valósult meg a pályázat során: a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium emelt óraszámú vizuális kultúra specialitású csoportjának tanulói vettek részt a múzeumi szakkörön. A felújításra, átalakításra kerülő terem közepén álló  pillért mágneses táblafestékkel festettük le, hogy a tervezett időszaki kiállításokat falfúrás nélkül valósíthassuk meg. Erre a hangsúlyos felületre a Madách Imre Gimnázium diákjai egy Balázs János ihlette alkotást készítettek.

 

kattintson a bezáráshoz
Skip to content