Dornyay Arcai: Jászberényi Linda

jaszberenyi linda

Jászberényi Linda a Dornyay arcai című sorozatunk következő szereplője: Linda gyűjteménykezelőként dolgozik a múzeum régészeti osztályán.

Munkájából adódóan sok időt tölt ásatásokon, gyakran a szeme előtt tárulnak fel a múlt csodái, volt már, hogy ő maga tárt fel egy csontvázat is.

Kedvenc tárgyául ezért természetesen egy régészeti leletet választott, ami bár apró, ám jelentősége annál nagyobb. Ez a terra sigillata, vagyis a római luxuskerámia.

Linda nagy lelkesedéssel és hozzáértéssel írt a kedvenc műtárgyáról: „A terra sigillata a rómaiak luxuskerámiája volt, kereskedők révén azonban a Barbaricumba is eljutott. Gyakori a reliefdíszes darab. A barbárok főként a tálakat kedvelték. A szebb kivitelű, díszített példányok általában valamilyen központba, vagy a vezető családjához kerültek, így e darab miatt feltételezhető, hogy Tereske határában is lehetett valamilyen barbár központ.

Azért kedvencem ez a műtárgy, mert Nógrád megye területéről kevés római kori emlék származik, hiszen a megye nem tartozott Pannonia római provincia területéhez. Emellett finom kidolgozású, díszes darab.”

kattintson a bezáráshoz