Dornyay Arcai: Kaposvári-Bodrogi Szabina

Kaposvári-Bodrogi Szabina kulturális szakalkalmazott, 3 éve, nagy lelkesedéssel dolgozik a múzeumban.

Kedvenc műtárgyának a képen látható mosdótálat és kancsót jelölte meg. Szabina szívének azért különösen kedves ez a tárgy, mert régi szép emlékeket ébreszt benne dédnagyszüleiről.

Szabina így mesélt erről: „Emlékszem amikor dédiéknél jártam, egyből a bejárat mellett egy állványon zománcozott mosdótál állt, mellette egy szappan, afelett egy kampón pedig tiszta törölköző lógott. Erről a tárgyról az a történet jut eszembe, amikor néztem, ahogy papa, vasárnap „nagytisztálkodást” tart. Mama a lavórba hideg vizet önt neki, majd papa szappannal elkezdi mosni a kezét, arcát, nyakát és mellét. Aztán elővette a borotvapamacsát, szappannal habot kevert, amit felvitt az arcára. Várt türelemmel, majd a pengét leöblítette, és nekilátott a borotválkozáshoz. Amikor mindennel végzett megfésülködött és csak ezután látott a teendőihez. Azért ez a kedvenc tárgyam, mert amikor ránézek, mindig ezt az emlékképet juttatja eszembe.”

A mosdótál és a hozzá  tartozó kancsó a pár napja bemutatott kávépörkölőhöz hasonlóan a kisterenyei Solymossy (Solymosy) családnál uradalmi intézőként szolgáló Csekei család révén került a múzeumba.

kattintson a bezáráshoz
Ugrás a tartalomra