Dornyay Arcai: Lőrinczné Somoskői Mónika

dornyay arcai lorinczne somoskoi monika

Lőrinczné Somoskői Mónika gyűjteménykezelő tíz éve dolgozik múzeumban. Kedvenc műtárgya egy régi kávépörkölő, hiszen a kávé szerelmese.

"Mi lesz egy zöld színű kis babkávéból mire feketekávé lesz belőle? Engem ez nagyon érdekel! A kávé aromája, íze sok esetben a pörkölésen múlik. Kíváncsi vagyok, vajon ez a pörkölő milyen ízű kávét készített. "

Kávépörkölő egy félkör alakú vaslemezből és azbesztből áll, fa fogóval. Rozsdás volt, de most már jó állapotban van. Hossza 72,5 cm, a pörkölő gömb átmérője 17 cm. Készítésének dátuma ismeretlen, a múzeumba a kisterenyei Solymossy (Solymosy) családnál uradalmi intézőként szolgáló Csekei család révén került 1984-ben.

„Mivel manapság már nem használunk ilyet, ezért első ránézésre rejtélyesnek tűnhet, azt kérdezzük magunktól: Hát ez meg mire szolgálhatott? Ezért múzeumpedagógiai foglalkozásokon sokszor feladványként használtuk ezt a pörkölőt, a diákoknak ki kellett találni, mi lehetett egykor a funkciója. Először én magam sem tudtam, hogy mi ez, de mióta tudom, ez az egyik kedvenc műtárgyam a múzeumban.” – mondta el Mónika.

kattintson a bezáráshoz
Megszakítás