A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum (NTM) digitálisan közzétett fényképanyaga jelenleg 6060 darabot számlál, az állomány gyarapodása folyamatos.

A gyűjteményben mindenekelőtt Salgótarján, de a történeti és mai Nógrád megye egyéb településeiről, helyszíneiről, lakóiról, közszereplőiről, eseményeiről, intézményeiről, ipari üzemeiről készült fényképek vannak beleltározva. (A legrégibb eredeti felvételünk 1884-ből származik, a kialakulóban lévő régi salgótarjáni Főteret ábrázolja.)

A salgótarjáni vonatkozású felvételek egyedi jelentősége, hogy megörökítik az 1950-1970-es években teljesen átépülő város állapotának több fázisát. Számos fényképen látható az átépítés előtti, illetve az átépítés alatti város. E folyamat minden szakasza kiválóan dokumentált a gyűjteményben. Hasonló értéket képvisel még Salgótarján, illetve a Nógrádi Iparmedence sajnos, ma már inkább csak egykori gyárairól, üzemeiről készült, közel száz esztendőt felölelő fotó sorozat. (Az 1970-es években Budapest után Salgótarjánban volt a legszélesebb spektrumú az ipari termékszerkezet.) A bányaüzemek, az acélgyár, az öblösüveggyár, a vasöntöde, valamint a többi kisebb helyi üzem épített környezete, az üzemcsarnokok, a munkafolyamatok, illetve a dolgozók, szakemberek, valamint egykori üzemi rendezvények jelennek meg a felvételeinken.

kattintson a bezáráshoz
Megszakítás