A Dornyay Béla Múzeum történeti tárgyi gyűjteménye Nógrád megye 19-20. századi történetének tárgyi emlékeit őrzi. Jelenleg közel 12 000 db tárgyat tartalmaz. A gyűjtemény túlnyomó részét – a múzeum gyűjtőkörének megfelelően – a szénbányászatra és a nagyiparra, az ipari és bányamunkásság életmódjára vonatkozó műtárgyak alkotják a munkaeszközöktől a gyáripari termékeken át a kolónialakások és a panellakások berendezéséig.

A gyűjtemény mennyiségében és minőségében is meghatározó alapját, gerincét az ún. ipartörténeti emlékek adják. Ilyenek a salgótarjáni és nógrádi üzemekben, gyárakban gyártott és használt, illetve a bányákban használt munkaeszközök, szerszámok, termékek. A munkaeszközök között a szén- és kőbányászok legalapvetőbb szerszámai, az üvegipari, vasipari szakmunkások szerszámai. Ezen belül is külön gyűjteményi csoportot alkotnak a salgótarjáni üzemek termékei. A Salgótarjáni Acélgyár szekértengelyek, mezőgazdasági szerszámok, szegek, drót és Salgó Dexion-polc alkatrészek által jelenik meg.

A tűzhelygyárat vasalók, darálók, konyhamérlegek, tűzhelyek, kályhák képviselik. Több ezer darabos üveggyűjteményünk számára, amelynek nagy része a Salgótarjáni Öblösüveggyár termékeiből áll, tanulmányi raktárat létesítettünk.

A történeti tárgyi gyűjteményen belül kiemelkedő egységet képeznek a bútorok, berendezési tárgyak. Egyedülállóak a salgótarjáni bánya- és gyári kolónia lakásokból származó bútorok, háztartási eszközök.

Alapításától kezdve jelentős részét képezik a gyűjteménynek a politikatörténet tárgyi emlékei.  Párt és egyesületi zászlók, üzemi és versenyzászlók, vándorzászlók tanúskodnak erről különös tekintettel az 1950-es évekre.

Textilgyűjteményünk kiemelkedő darabja, az 1956. december 8-i sortűz egyik halálos áldozatának, Bátfai József zagyvapálfalvai bányakovácsnak az átlőtt inge.

történeti tárgyi gyűjtemény 1956 átlőtt ing
Megszakítás