Faktosok a múzeumban

Különleges alkalomból érkeztek a Dornyay Béla Múzeumba a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium emelt óraszámú vizuális kultúra specialitásának résztvevői.

A múzeum jelenlegi képzőművészeti időszaki kiállítása Lipták György grafikusművész gyűjteményes tárlata. Az alkotások között -az egyedi rajzokon kívül- alkalmazott grafikai lapok, meseillusztrációk is szerepelnek, hiszen a művész tevékenysége meghatározó mértékben kötődik a nyomdászathoz, könyvkiadáshoz, irodalmi művek képi megjelenítéséhez.

A múzeum és a gimnázium közös programjaként egy olyan találkozó jött létre, amely ritkán esik meg, hiszen a kiállításlátogatók legtöbbször csak a művekkel találkoznak. Most a diákok személyesen is megismerkedhettek Lipták Györggyel, aki elmesélte a művésszé válásának folyamatát, hangsúlyozta a kitartó munka, az élménygyűjtés, a technikai fejlődés fontosságát. A karancslapujtőről származó művész pályája is bizonyítja, hogy az ifjúkori elképzelések, álmok megvalósíthatók, de a tehetségen kívül szorgalom, tanulás és egy kis „megérdemelt” szerencse is szükséges.

A diákok is készültek a találkozóra. Korábban kilenc olyan magyar népmese szövegét kapták meg, aminek illusztrációja a kiállításon is szerepel: A királyfi, az alma és az aranyhal; A kis kárász; Huncut a bíró; Fótonfót király; Hogyan verték meg a szalontaiak a törököket?; Sárkánymese; A kis kárász; Világcsúfja; Az égig érő fa.

Ezek közül választhatták legalább egy mese illusztrálását. Így az alkotások egy belső pályázaton vettek részt.

Amíg a diákok a kiállított művekkel ismerkedtek, Shah Gabriella, a múzeum igazgatója, Lipták György és Kele Szabó Ágnes a gimnázium rajztanára értékelte a munkákat. A művészúr kedves gesztusként minden diákot megajándékozott egy, a munkáit tartalmazó albummal. Szintén mindenki megkapta a gimnázium ajándékait is.

Néhány diákot több mese is megihletett. Ők 2-3 alkotással is pályáztak.

Fődíjként a Dornyay Múzeum ajándékát -Balázs János albumát- Dormány Johanna 10.B, Balázs Eszter 10.B és Kasza Laura 9.B osztályos tanulók vehették át. Kómár Szabolcs István 9.B és Rácz Viktória 9.B osztályos tanulók a Zenthe Ferenc kiadványt kapták, a többiek pedig az Életre-való című kiadványt vehették át.

Ez a találkozó egy újabb, élményekben gazdag, sikeres program volt a Dornyay Múzeum és a Madách Gimnázium hagyományosan jó együttműködésében. A tárlatlátogatásokon, múzeumi előadásokon, alkotó foglalkozásokon, vetélkedőkön, bemutatókon túl ezzel is bővült a művészet megismerésének, megszerettetésének módszertani tárháza.

Kele Szabó Ágnes

kattintson a bezáráshoz
Megszakítás