Jégkorszak

globális klímaváltozás napjainkban oly sokszor emlegetett és sokakat foglalkoztató jelenség.

Vajon a közelmúltunk és főként a jövőnk alakításában mekkora és milyen szerepet játszik az ember? Valóban igaz, hogy jégkorszakban élünk? Milyen hatása volt a legutóbbi jégkorszaknak a környezetre? Milyen nyomait láthatjuk, érezhetjük még ma is? Vajon hogyan változott az élővilág sokfélesége? Mi vár ránk 100 év múlva?

Jégkorszak című kiállítás a téma körül forgó tévhiteket, a jégkorszakról alkotott esetenként téves elképzeléseket tisztázza.

Különleges tárgyi anyagok, gerinces maradványok, tudományosan hiteles rekonstrukciók segítségével részletezzük a legutóbbi jégkorszak, a Jégkor környezetre gyakorolt hatását, nyomait.

Ismertetjük az utóbbi 2,5 millió év klímaváltozásait, a jégtakaró mozgását a kontinenseken. Sorra vesszük az állandóan változó, olykor szélsőséges környezeti feltételek között élő állat- és növényvilág alkalmazkodási stratégiáit. Részletesen szólunk arról, hogy az ember természetátalakító tevékenysége mikor, milyen mértékben hagyott nyomot a Földön.

A múzeum gyűjteményi anyagából eredeti jégkori emlőscsontvázakat (mamut, óriásszarvas, barlangi medve, barlangi hiéna, őstulok stb.); gerinces maradványokat (kardfogú tigris koponyája, gyapjas orrszarvú koponyája, barlangi oroszlán koponyája, barlangi hiéna koponyája, barlangi medve koponyája stb.), preparátumokat (pézsma tulok, jávorszarvas stb.) és életnagyságú rekonstrukciókat (kardfogú tigris, barlangi hiéna, gyapjas orrszarvú) is bemutatunk.

Az egyes jelenségek tudományos magyarázatának megértését a látványos elemek mellett interaktív, multimédiás és mechanikus elemek segítik. A látogatók egy igazi felfedező, nyomozó úton járhatják be a Föld történetének utolsó 2,5 millió évét.

kattintson a bezáráshoz