Modern Mecénások

A Dornyay Béla Múzeum legértékesebb képzőművészeti anyaga, az ún. Mihályfi – gyűjtemény is bemutatkozik  most a győri Esterházy-palotában a Modern mecénások – Gyűjtők. Gyűjtemények. Múzeumok c. időszaki kiállításon.

 A Rómer Múzeumban látható tárlaton Deák Dénes, Mihályfi Ernő, Petró Sándor, és Radnai Béla által gyűjtött képzőművészeti alkotásokból láthat válogatást, amely kiegészül a mai magángyűjteményekből származó kiemelkedő darabokkal – is

A június 16-i  megnyitón Radnóti Ákos alpolgármester köszöntőjében kiemelte, egyik kedvenc festője a negyven éve elhunyt Bortnyik Sándor, aki a kubizmus, expresszionizmus, futurizmus jegyében alkotott jelentőset. Nemcsak festőként, de grafikuskén is ismert volt, valamint nevéhez fűződik a reklámszakma megalapítása. Egy-egy munkája, ma több száz millió forintért talál új gazdára az aukciókon. Grászli Bernadett, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója a kiállítást bemutatva hangsúlyozta, az 1930-as évektől az 1970-es évekig terjedő időszak aktív műgyűjtőinek anyagát mutatja be a győri tárlat, amely gyűjtemények nagy részét négy hazai múzeum őrzi, a székesfehérvári, a salgótarjáni, a miskolci és a győri múzeum. A kiállítás az alkotókat tematikusan „párba állítva” mutatja be. Az Eszterházy- palota aulájában Kassák Lajos és Bortnyik Sándor műveivel kezdődik a tárlat, az emeleti termekben elsőként Gulácsy Lajos és Rippl-Rónai József klasszikus alkotásait láthatjuk. A második terembe a győri születésű Orbán Dezső és Czóbel Béla munkái kerültek, láthatjuk például azt, hogy a két művész milyen különbözően látta és festette meg a Szajna-partot. A következő teremben Derkovits Gyula és Dési-Huber István munkásságába nyerünk bepillantást, végül az utolsó terem könnyed nyári élményeket kínál, a Balaton két festője Borsos Miklós és Egri József varázsolja elénk munkái által a magyar tengert.

A salgótarjáni múzeum több, mint félszáz grafikával és festménnyel képviseltette magát a színvonalas tárlaton. A szeptember végén záró kiállítás következő állomása a Dornyay Béla Múzeum lesz ezév végén.

kattintson a bezáráshoz