Optikai illúziók

Kedves Múzeumbarát!

Megszokhattuk, hogy az igaz, amit látunk. Mégsem hihetünk mindig a szemünknek, mert néha cserben hagyhat a legélesebb szempár is. Vagy csak az agyunk űz tréfát velünk?

Kiállításunk a káprázatok, a tévedések és megtévesztések, azaz az optikai illúziók világából kínál ízelítőt. Megmutatjuk a szem felépítését, elmagyarázzuk a látás folyamatát, és arra is választ keresünk, mikor és legfőképp miért csap be minket a szemünk. Optikai illúziók réges-régóta ismeretesek, és meglepően sok helyütt alkalmazták és alkalmazzák őket ma is. Van, amikor a természetben élet-halál kérdése, hogy létrejön-e az illúzió, máskor művészi kifejezőeszköz vagy játék a színekkel és a formákkal.

A LÁTÁS FOLYAMATA

Az érzékelésben az embernél a látásé a főszerep. A látás igen összetett folyamat, melyben bár a szem fogadja az ingert, a munka oroszlánrészét az agy végzi. Ennek titkaiba is bepillantunk.

MIMIKRI

Az álcázás mestereit sokszor nem könnyű észrevenni, de mi bemutatunk néhányat közülük. Az állatok és növények között vannak olyan „trükkmesterek”, akik párt keresnek így, mások prédára lesnek vagy éppen ragadozót ijesztenek el.

MŰVÉSZET ÉS ILLÚZIÓ

A képzőművészet évezredek óta él az illúziók játékával. Elsőként a művészek kísérleteztek a káprázat erejével, a lehetetlen és a lehetséges határait próbára tevő alkotásokkal. Kiállításunk ízelítőt ad e műalkotásokból.

MINDENNAPI ÉLET

Akármerre is járunk, lépten-nyomon illúziók áldozatai vagyunk nap mint nap. A természeti jelenségek, a divat, a reklámok, a katonai álcázások, de még az égbolton fénylő Hold is újabb és újabb optikai illúzióval csapja be látásunkat.

ÉRZÉKCSALÓDÁSOK

Egyszerűnek tűnik, mégis lehetetlen: elkészíthetetlen tárgyak, apró dobozba zárt végtelen, mozdulatlan, mégis vibráló-mozgó karikák, örökké minket néző kép – ilyenkor káprázik a szem és megtorpan az agy.

A 3D TÖRTÉNETE

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogyan lehet térbeli képeket készíteni. Ennek az útnak pár fontos állomását mutatjuk be, a sztereoszkóptól a hologramig.

Meghívó 1 (PDF)   –   Meghívó 2 (PDF)

kattintson a bezáráshoz
Ugrás a tartalomra