Pom Pom, Gombóc Artúr és társaik – Sajdik Ferenc művészete

„Pom Pom, Gombóc Artúr és társaik – Sajdik Ferenc művészete” című időszaki kiállítás

Sajdik Ferenc

(Neuenhagen, 1930. augusztus 21. – ) magyar grafikus, karikatúrista, rajzfilmrendező

Saját elmondása szerint örökké vidám családba született. Édesanyja balerina volt, édesapja – Sajdik Sándor korának legsikeresebb zsokéja. Szülei, nagyszülei szívesen tréfálkoztak, az ifjú Sajdik Ferenc volt alighanem a legkomolyabb tagja e jókedvű famíliának.

Gyermekkorát különböző országokban töltötte, többek között Németországban, Görögországban. Talán itt alakult ki benne az az erős honvágy, ami még manapság is hazahúzza, ha néhány napot külföldön tölt. Pályája kezdetén nyomdásznak készült, de érezte, más az útja. A nyomdában mint litográfus egyszer egy karikatúra kliséjét maratta. Ekkor egyik pillanatról a másikra döbbent rá arra, hogy az ő pályája alighanem a karikatúra lesz.

1955-ben a Rádió- és Televízió Újság tördelője és rajzolója lett, és hamar közölni kezdte karikatúráit a Ludas Matyi.  1965-ben belső munkatársa lett a szatirikus hetilapnak. Harminc évig hétről-hétre ontotta a szellemes rajzokat. Sokan az ő kedvéért vásárolták a lapot, mert esendő figuráit csak szeretni lehet. Talán az emberek saját életpillanataikat látják viszont ezekben a humoros rajzokban-helyzetekben, és szívesen nevetünk önmagunkon is.

1990 után – a rendszerváltást követően – a Ludas Matyi napjai meg lettek számlálva. A munkatársak sokáig szerették volna életben tartani a lapot, de a szigorodó financiális feltételek rendre ellehetetlenítették próbálkozásaikat, így hát szétszéledtek. Sajdik karikatúrái még hosszú évekig megjelentek számos magazinban és napilapban – többek között a Képes7 c. hetilapban is -, de mindinkább a rajzfilm került munkásságának homlokterébe. Híres és máig igen népszerű rajzfilmsorozatai: A nagy ho- ho- horgász és a Pom Pom kalandjai.

Pályáján átível az általa illusztrált könyvek sora. Gyermek- és ifjúsági kötetek, pénzügyi vagy épp egészségügyi témák – Sajdik Ferenc grafikáinak stílusa kompakt módon illeszkedik minden műfajhoz. A komoly könyvek élét elveszi, a humorosat még szórakoztatóbbá teszik rajzai.

Néhány éve egy váci műgyűjtő, Papp László unszolására kezdett táblaképeket festeni. Ma már ez, valamint kisméretű, írókat, költőket, művészeket ábrázoló, applikációkkal kombinált portréi jelentik tevékenysége fő csapásirányát. Vácott több mint száz táblaképéből állandó kiállítás is látható. Képein vonzó stílusjegyeivel megteremti azt a sajdikos világot, amellyel rabul ejti a szemlélőt.

 

Filmjei

* La Fontaine sorozat

* Pom-Pom meséi

* A nagy ho-ho horgász sorozat

* Bontott csirke, reklámfilm sorozat

* Motto perpetuo (Vajda Béla rendelte)

* Figura Ternei

Díjak, elismerések (válogatás)

* Munkácsy-díj (1977)

* Érdemes művész (1988)

* Szegedi Nyári Tárlat díja (1997)

* IV. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál 1. díj (2000)

* Arany Pálma-díj, Cannes (2000)

kattintson a bezáráshoz
Ugrás a tartalomra