Home Események Bálint nap

dátum

2016. febr 14.
Expired!

időpont

00:00 - 00:00

Bálint nap

Bálint nap
Bálint napalkalmából – Képeslap készítés szalagmozaikkal.

Cikk forrása: Wikipédia
“A Bálint-nap körüli napokon azókori Rómábankét vallásos ünnep is létezett:Faunusünnepe, és aLupercaliavagy más névenFebrua. Ezeket az ősi eredetű pásztorünnepeketfebruár 13-15között tartották.A Lupercalia tisztító szertartásokból és termékenységirítusokbólállt, hogy kiengeszteljék afarkasalakú, rosszindulatúLupercusistent. A papok ekkor afebruanevűkecskebőrszíjakkal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon.
A termékenység ünnepének voltak kellemesebb részei is. Ez a napJúnóistennő, a házasság pártfogójának ünnepe is volt: a fiatal leányok Juno templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi partner kiválasztásához.A férjek virágot ajándékoztak ezen a napon a feleségeknek. Az egyszerű nép (plebeius) ifjú férfiai pedig ezen a napon tombolát húztak a még hajadon nők neveivel. Az így létrejövő párok egymással jártak egy ideig és néhányan a szóbeszéd szerint valóban egymásba szerettek. Ez a népszokás sok római arisztokrata szemében erkölcstelen volt.
Egy legenda összefüggést teremt egy Valentinus nevű keresztény mártír kivégzésének napja269.február 14.és az ugyanezen napra eső Lupercalia ünnep között, melyen a rómaiak totemisztikus farkasősét ünnepelték.Így a régi római szokások keveredtek a keresztény mártír történetével és meghonosodtak a későbbi társadalomban is. Viszont az ókori pogány ünnepek és a későbbi Szent Bálint nap közötti közvetlen kapcsolatra nincs bizonyíték, csak ezek a legendák léteznek. …”

kattintson a bezáráshoz
Ugrás a tartalomra