Home Események Benczúr Gyula Emlékkiállítás
benczur gyula kiallitas 2.jpg

dátum

2022. márc 28.
Expired!

időpont

11:00 - 13:00

Cimkék

Családi program,
Kiállítás megnyitó,
Múzeumlátogatás

Benczúr Gyula Emlékkiállítás

 

2022 március 28-án nyílik meg a Dornyay Béla Múzeumban a Benczúr Gyula Emlékkiállítás, mely a Jósa András Múzeumból költözött Salgótarjánba. A nyíregyházi múzeum felújítása alatt az akadémikus festészet kiemelkedő alakjának, Benczúr Gyulának az alkotásait vándorkiállítás formájában az ország több múzeumában csodálhatják meg a látogatók, elsőként Salgótarjánban.

A historizáló akadémikus irányzat egyik legjelentőseb magyar mestere Nyíregyházán született. Kassán egy magániskolában készült fel a müncheni akadémiára, ahol 1860-1861, valamint 1865-1869 között tanult.  A hírnevet a kor legbefolyásosabb, neves személyeiről készült zseniális portrék hozták meg számára, szakmai elismertségét a korra jellemző, történelmi témájú alkotásaival szerezte.

A nyíregyházi gyűjteményből most mintegy 30 műalkotás és személyes tárgy érkezett Salgótarjánba. A kiállításban többek között 16 grafikát és 14 festményt láthatunk.  A gyűjtemény kiemelkedő darabjai: a Patrona Hungariae című, 1920-ban készült mű, melyet Nyíregyháza akkori polgármestere, Szohor Pál a város lelkes lakóinak összefogásával vásárolt meg 1935-ben, valamint a  Nyulas Madonna és Kun László halála – más néven Boszorkányok éjszakája.

Benczúr Gyula portréképei közül láthatjuk a Károlyi-házaspárt ábrázoló festményeket, Izabella Brant képmását, Stark Netus és felesége portréját, valamint Tutkó Károlyné arcképét is. A Leányka portrét 1981-ben vásárolta a Jósa András Múzeum. A tulajdonos nagyanyja a festőművész húga volt. Nem tudjuk, hogy a festmény kit ábrázol, de valószínűsíthető, hogy rokon vagy legalábbis közeli ismerős lehetett.

A grafikák közül kiemelkedő a Csatakép, mely a nyilas magyarok tatárok ellen vívott közelharcát ábrázolja. A kiforrott, részletekben gazdag alkotást (a leírtak alapján) Benczúr Gyula csupán tizenkét éves korában készítette.

A Benczúr-szoba személyes tárgyai korhű hangulatot keltenek. Benczúr Ida, a festő lánya jóvoltából került a művész festőállványa a nyíregyházi múzeum gyűjteményébe. A darab érdekessége, hogy Benczúr Gyula maga festette a hátuljára fehér betűkkel a nevét, mely felirat ma is látható. A nyíregyházi múzeum iparművészeti gyűjteménye őrzi többek között azt a  tíz darabból álló szalongarnitúrát, mely egykor a Benczúr család tulajdonában volt és az 1970-es évek elején került a múzeumba. Igazi kuriózumként látható a kiállításban a  művész festőszéke is.

kattintson a bezáráshoz