Home Események CHRISTO – A CSOMAGOLÓMŰVÉSZ (HOSSZABBÍTVA: 04.15-IG)
CHRISTO - A CSOMAGOLÓMŰVÉSZ

dátum

2020. okt 10. - 2021. ápr 15.
Expired!

időpont

08:00 - 18:00

CHRISTO – A CSOMAGOLÓMŰVÉSZ (HOSSZABBÍTVA: 04.15-IG)

Október 10-től lesz látható a múzeumban Christo – A csomagolóművész c. kiállítás, melyet a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményéből kölcsönöztünk.

A „Távol is közel” Múzeumok Őszi Fesztiválja salgótarjáni programjai középpontjában kifejezetten az országos rendezvénysorozat tematikájához összeállított kortárs képzőművészeti kiállítás áll, amely Christo Javacheff (1935-2020) és Jeanne-Claude Denat de Guillebon, (1935-2009) munkásságán keresztül az akcióművészet világába is betekintést enged. Salgótarján városában és térségében fontos feladat a kortárs kulturális értékek fejlesztése, a város kulturális pozíciójának megerősítése.

christo flyer

Az idei évben a környezettudatosság (Zero-waste, Ökosikk, greenfood) kérdéseit feldolgozó, társas interakciókkal és élményszerű tudásátadással szolgáló programsorozat létrehozásával a 16+ generáció és az aktív, dolgozó fiatal felnőtt (23-45 évesek) korosztály számára is szeretnénk vonzóbbá tenni városunkban a múzeumlátogatást.  A kortárs képzőművészeti tárlat megrendezésével, hogy ez év májusában elhunyt „csomagolóművészre”, Christo-ra hazai közgyűjteményben található alkotásinak bemutatásával is megemlékezzünk.
A világhírű művészházaspár életművének egyik fő jelentősége abban rejlik, hogy az általuk közvetített eszmék, kérdésfelvetések, a megoldásra váró ökológiai és politikai problémák, a kortárs képzőművészet révén, nagy távolságokat áthidalva, világszerte közelebb hozták az embereket egymáshoz. Gyakran az emberi erő és kitartás határait feszegetve vállalkoztak, olyan feladatok megoldására, amelyek a tervezés fázisában megvalósíthatatlan kihívásnak tűntek.

Az időszaki tárlaton látható 9 projekt (Le Pont Neuf – Párizs, Abu Dabi masztaba, Little Bay – Ausztrália, Umbrellas – Japan – USA, Iron curratin – Rue Visconti, Párizs, Reichstag – Berlin, Valley curratin – Colorado, Surrounded Inlands – Miami, The Gates, Central Park – New York) eredeti szignált, offsetnyomatai az Oxigén Biennálé Gyűjteményének részeként kerültek a győri Városi Művészeti Múzeumba (RFMTM). A gyűjteményrész feldolgozása a magyar múzeumokban őrzött, rejtett értékeinek jobb megismerését is szolgálja.

kattintson a bezáráshoz