Home Események Együtt- Gádor Magda és Nagy Sándor szobrászművészek kiállításának megnyitója

dátum

2018. márc 26.
Expired!

időpont

11:00 - 12:00

Együtt- Gádor Magda és Nagy Sándor szobrászművészek kiállításának megnyitója

Együtt
Gádor Magda és Nagy Sándor
szobrászművészek kiállítása a Dornyay Béla Múzeumban
A hazai képzőművészeti élet több mint fél évszázada meghatározó művészházaspárja, egymás munkásságát egy egésszé kiegészítő két, szorosan összetartozó fele Gádor Magda és Nagy Sándor.
Közös életük során keletkezett alkotásaik – az együtt töltött évtizedek, az őket összefűző szoros kötelék dacára – önálló művészi törekvésekről, egyéni útkeresésről tanúskodnak. Annak ellenére, hogy műveik különböző nyelven szólnak hozzánk, mindkét művész ugyanazokat az örökérvényű, ősi emberi tartalmakat jeleníti meg.
Gádor Magda erős érzelmi töltetű, elemi erővel felszínre törő érzelmeket és indulatokat hordozó rajzain és plasztikáin a visszatérő, sikolyra, artikulátlan kiáltásra nyíló szájra emlékeztető motívum talán a szörnyé, mely a még szörnyűbb elől menekül. Mellette ismétlődő forma a madárra emlékeztető figura, melyben fiókáját óvó anyát s bizalomért fohászkodó esendő lényt egyaránt láthatunk.
Nagy Sándor Kőből szabadult című idol sorozata az ősi, kőkori kultúrák nyelvén szól hasonlóan az örök emberiről, mely általános érvényét erősíti a figurák szándékosan elnagyolt feje, arcnélküli volta, csonka karja, ebben is kötődve az őskori plasztika formavilágához, időtlenségéhez. A felhasznált nemes anyag szépségét maximálisan érvényesítő torzók többet árulnak el rólunk, nekünk, mint bármely részletesen kidolgozott, naturális szobor.
2015-ben a szobrász házaspár jelentősebb műtárgy együttest ajándékozott intézményünknek, a Körmendi Galéria közreműködésével. A Dornyay Béla Múzeum ezzel a kiállítással viszonozza a nagylelkű gesztust, bemutatva az értékes anyagot, egyben emléket állítva a 2017. augusztus 11-én elhunyt Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművésznek.

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

kattintson a bezáráshoz
Ugrás a tartalomra