Home Események Glóbusz – Balázs János művészi világa

dátum

2015. nov 27. - 2016. márc 20.
Expired!

időpont

08:00 - 17:00

Glóbusz – Balázs János művészi világa

A kiállítással Balázs János roma származású alkotóra emlékezünk születésének 110. évfordulója alkalmából. Balázs János 1905. november 27-én született a felvidéki Alsókubinban és 1977. március 18-én hunyt el Salgótarjánban. Felvidéki muzsikus családjával öt éves korától élt Salgótarjánban. Autodidaktaként sajátította el sajátos, semmihez sem hasonlítható képi és gondolati világát. Életművének érdekessége, hogy képzőművészettel és írással kizárólagosan idős korától kezdett el foglalkozni. Egyéni mitológiából táplálkozó művészete a bennünket körülvevő világ sajátos megközelítése. Festészete jelentőségével egyenértékű lírája és önvallomásos prózája.
A kiállítás különlegessége, hogy nem csupán nem csupán a művész lírai és prózai alkotó tevékenységét mutatják be a szervezők a festő és rajzoló Balázs János mellett, de törekszenek a művész munkásságának és életének elhelyezésére a város történetének egy jellegzetes korszakában, továbbá kiemelt szerepet kap Balázs János “glóbuszának”, maga teremtette izgalmas belső világának megjelenítése. A tárlathoz – melyet dr. Kovács Anna irodalomtörténész nyit meg – gazdag múzeumpedagógiai programsorozat kapcsolódik.
A megnyitó ünnepséget megelőzően, szintén november 27-én a salgótarjáni régi temetőben Balázs János sírjánál emlékeztek az alkotóra.
A kiállítás és a tervezett múzeumpedagógiai programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

kattintson a bezáráshoz