Home Események A Hit és a hatalom házai kiállítás megnyitó

dátum

2021. okt 20.
Expired!

időpont

11:00 - 13:00

Cimkék

Családi program,
Kiállítás megnyitó,
Szabadidős program

A Hit és a hatalom házai kiállítás megnyitó

A történeti Nógrád vármegyének a ma Magyarországhoz tartozó déli része hazánk műemlékekben egyik leggazdagabb vidéke, nagyszámú középkori épület maradt ránk, annak ellenére, hogy a vidék a 16. század második felében a királyi Magyarország és az Oszmán Birodalom közötti, folyamatos harcok sújtotta határvidéknek számított.

A kiállítás tablóinak segítségével az ország legkisebb megyéjének a különleges építészeti hagyatékával ismerkedhetünk meg. Kilenc várat – Baglyaskő, Buják, Drégely, Hollókő, Nógrád, Sámsonháza, Salgó, Somoskő, Szanda hajdani erősségét – és húsz falusi, mezővárosi templomot mutatunk be. Többek között Alsópetény, Csesztve, Egyházasdengeleg, Mátraszőlős, Mátraverebély, Nógrádsáp, Pásztó, Szente, Tereske, Zabar templomába léphet be az érdeklődő. Shah Timor fotográfus fényképei megmutatják, hogy az adott épület milyen épített és természeti környezetben helyezkedik el. Felfedezhetjük ugyanakkor az apró részleteket is, gyönyörködhetünk a megmaradt falképekben, ilyen módon megérintheti az látogatót a genius loci, a hely szelleme. A kiállítás érdekes és rendkívül informatív szövegei feltárják az épületek történetét és művészeti értékeit. A kiállítással nem titkolt célunk, hogy hozzájáruljunk a nógrádi lokálpatriotizmus erősítéséhez, annak tudatosításához, hogy milyen értékek rejlenek a Cserhát és tágabb környéke falvaiban és a városaiban. A ma már egyre jobban megközelíthető Nógrád természeti és történeti értékei az idegenforgalom számára is egyre inkább vonzóak kellenek, hogy legyenek, s mindenképpen hozzájárulhatnak a vidék történeti múltjához méltó felemelkedéséhez.

Feladatunknak tekintjük tehát a megismertetésüket és a bemutatásukat is az ide érkező hazai és külföldi turistáknak és a helyi lakosságnak egyaránt.

kattintson a bezáráshoz
Ugrás a tartalomra