Home Események MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2020 (PROGRAMOK FRISSÍTVE)
MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2020

dátum

2020. szept 28. - 2020. nov 11.
Expired!

időpont

08:00 - 16:00

Cimkék

Családi program,
Fesztivál,
Szabadidős program

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2020 (PROGRAMOK FRISSÍTVE)

Múzeumunk ebben az évben is részt vesz a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatban. Ebben az évben a programok mottója Távol is közel. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a plakáton feltüntetett programokra!

Digitálisan elérhető programok:

Irodalmi tárlatvezetés Gábler Vilmos fotókiállításában

Digitálisan elérhető a Dornyay Béla Múzeum honlapján 2020. 10. 15-től

Gábler Vilmos, az 1900-as évek elején élő amatőr fotográfus üvegnegatívokra készítette a Salgótarján múltját megörökítő fotóit. A színvonalas fotográfiák sokszor olyan irodalmi idézetekkel állíthatók párhuzamba, melyek az adott kor hangulatát erősítik a nézőben. Az irodalmi tárlatvezetésen Máté Krisztián, salgótarjáni előadóművész közreműködésével nemcsak láthatóvá, de hallhatóvá is tesszük a fotókiállítást.

A program Valódi és virtuális találkozások keretében valósul meg.

Rendhagyó irodalomóra Zenthe Ferenc művészetéről

Digitálisan elérhető a Dornyay Béla Múzeum honlapján 2020. 10. 15-től

A salgótarjáni, egészen pontosan salgóbányai születésű Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Zenthe Ferenc idén 100 éve született. A városi színház róla kapta a nevét. Az idősebbek sok filmjére emlékezhetnek, sőt sokan személyesen is ismerték a művészt, a fiatalabbak számára azonban még rejthet titkokat Zenthe Ferenc életútja. Hogy miért róla kapta nevét a salgótarjáni színház, és miért jut eszünkbe a Tenkes kapitánya a neve hallatán? Erről tart rendhagyó irodalomórát Máté Krisztián előadóművész, a Zenthe Ferenc Színház társulatának tagja.

Az előadás 2020. október 15-től lesz elérhető a Dornyay Béla Múzeum honlapján.

Kapd el a hamisítót!

Digitálisan elérhető a Dornyay Béla Múzeum honlapján 2020. 10. 15-től

A Dornyay Béla Múzeum jelentős képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik, melynek része a méltán híres Mihályfi-gyűjtemény. A közel 800 darabos gyűjteményben a legjelentősebb hazai avantgárd festők alkotásait tekinthetjük meg. De vajon hogyan állapítható meg, hogy egy festmény eredeti? Erről szól Birkás Babett múzeumi animátor előadása.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak és középiskolásoknak

Leadási határidők:

Előzetes feladat: november 5.

Feladatsor: november 10.

Minden évben megrendezésre kerül a Múzeumok Őszi fesztiválja keretén belül a várostörténeti vetélkedő, melyet idén a járványügyi helyzetre való tekintettel digitális formában rendezünk meg. A vetélkedőn az előzetes feladat elkészülte után lehet részt venni, a versenyen pedig szakértőkből álló zsűri értékeli a csapatokat. A vetélkedő idei témája: Förster Kálmán (Salgótarján első polgármestere), Dornyay Béla (a Dornyay Béla Múzeum alapító-névadója) és Gábler Vilmos (fotográfus).

Személyesen megtekinthető kiállítások, programok:

Christo kiállítás

Megtekinthető 2020.10.07-től a Dornyay Béla Múzeumban

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020 salgótarjáni programjai középpontjában kifejezetten az országos rendezvénysorozat tematikájához összeállított időszaki kiállítás áll, amely Christo Javacheff, (1935-2020) és Jeanne-Claude Denat de Guillebon, (1935-2009) munkásságán keresztül az akcióművészet világába enged betekintést. A tárlat aktualitását adja, hogy Christóra, a 2020 májusában elhunyt „csomagolóművészre” hazai közgyűjteményben található alkotásinak bemutatásával is megemlékezzünk. A világhírű művészházaspár életművének egyik fő jelentősége abban rejlik, hogy az általuk közvetített eszmék, kérdésfelvetések, a megoldásra váró ökológiai és politikai problémák a kortárs képzőművészet révén, nagy távolságokat áthidalva, világszerte közelebb hozták az embereket egymáshoz.  Az időszaki tárlaton a művész házaspár kilenc eredeti szignált, ofszetnyomatát tekinthetik meg a látogatók. 

Műtárgyaink – Új szerzemények a Dornyay Béla Múzeum saját gyűjteményeiből

Megtekinthető 2020. október 8-tól a Dornyay Béla Múzeumban

Bányamentők bátorsága

2020.10.14.  14.00, Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye

2019 decemberében nyílt meg a Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelyén a Bányamentés története a Nógrádi szénmedencében című állandó kiállítás. A bányamentők nehéz, embert próbáló, hősies munkáját ismerhetjük meg ebben a kiállításban, megtekinthetjük felszerelésüket, eszközeiket, sőt egy virtuális túra keretében bebarangolhatjuk a bánya mélyét is. Ezt a különleges világot mutatja be a Bányamentők bátorsága című előadás általános és középiskolás korosztály számára.

A restaurátor műhelyében

2020.10.15.  14.00, Dornyay Béla Múzeum

Egy múzeum restaurátori műhelyébe egy mindennapos látogatás során nem nyerhetünk bepillantást. A Pincétől a padlásig program keretén belül azonban az érdeklődők megtekinthetik a műhelyt, és Gulyás Gábor, restaurátor bemutatja szakmájának, a könyvkötés tudományának minden csínját-bínját. A programra előzetes bejelentkezés szükséges.

Játék és muzsika 60 percben

2020.10.17.  16.00, Dornyay Béla Múzeum

Érdekes színfoltja a Dornyay Béla Múzeum őszi fesztiváljának programjai között a Doráti Kamarazenekar családbarát koncertje. A méltán népszerű zenekar rengeteg nagy sikerű koncertet adott már óvodás-kisiskolás korú gyermekek számára. Ebben az évben a múzeumban is meghallgathatják a fellépő művészeket, akik a zene nyelvén megfogalmazott utánzásokat adnak elő.

Aukció a Mihályfi-gyűjtemény festményeiből

2020.10.20.  14.00, Dornyay Béla Múzeum

A Dornyay Béla Múzeum egyik kedvelt múzeumpedagógiai foglalkozása a Mihályfi-gyűjteményhez köthető, mely a legjelentősebb hazai avantgárd festők alkotásait tartalmazza. A foglalkozás keretében a gyűjteményben található festmények, grafikák kinyomtatott, laminált másolatait kínáljuk megvásárlásra a gyerekek számára, akik a vásárláshoz múzeumi játéktallért kapnak. A licitálást megelőzően a gyerekek rövid művészettörténeti ismertetőt hallhatnak az adott alkotásról, így ismerve meg alaposabban a Mihályfi-gyűjteményt.

Baglyaskő

2020.10.24.  10-15.00

Méltatlanul merült feledésbe ez a szép vár, hiszen jelentősége egykor a ma népszerű kirándulóhelynek számító Salgó és Somoskő várához hasonlatos volt. Nógrád megye rendkívül gazdag természeti és épített kincsekben, ennek része a baglyaskői vár is, mely egykor a Kacsics nemzetség birtoka volt. Bár ma már erősen romos állapotban látható, a körülötte kialakított természetvédelmi terület egyre több látogatót vonz. Bodó Balázs régész izgalmas előadása a helyszínen segít feleleveníteni egy olyan régvolt világot, amelyben ezé a váré volt a főszerep.

A bánya mélyén

2020.11.03.  10-14.00, Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye

Kicsik, nagyok, gyerekek felnőttek egyaránt szívesen látogat el a Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelyére. Csakhogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül most olyan helyekre is bepillantást nyerhetnek a látogatók, ahova eddig nem volt lehetőségük. A bánya mélye pedig ezernyi titkos járatot és zugot rejt!

Bányamanóképző Tanoda

2020.10.28. 10-15.00, Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye

A Dornyay Béla Múzeum nagy sikerű múzeumpedagógiai foglalkozása a Bányamanóképző, mely kifejezetten óvodás-kisiskolás gyermekek számára kidolgozott ismertetőket, foglalkoztatókat tartalmaz. A foglalkozás végeztével a gyerekek oklevelet kapnak, melyben igazi bányamanókká avatjuk őket. A foglalkozás online is elvégezhető, így a jelentkező e-mailben kapja meg oklevelét.

Üvegcipellő

2020.10.29. 10-15.00, Dornyay Béla Múzeum

A Dornyay Béla Múzeum Üvegváros tanulmányi raktárában az egykori Öblösüveggyárban gyártott különlegesen szép, rendkívüli sokszínűséget reprezentáló hatalmas gyűjteményt tekinthetik meg a látogatók. A gyerekek számára is élvezetes program lehet a tárlat megtekintése, hiszen az Üvegcipellő című múzeumpedagógiai foglalkozáson az Üvegváros mesebeli hercegnőjének, Krisztalina királykisasszonynak tervezhetnek cipellőt a gyerekek, kipróbálva az üvegfestés technikáját.

Nagy Iván Honismereti Pályázat díjátadó ünnepsége

2020.11.11.  14.00, Dornyay Béla Múzeum

Idén is meghirdetésre került a Nagy Iván Honismereti Pályázat.

A Nógrád megyéből származó genealógusról elnevezett honismereti pályázatot évről évre megrendezzük a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. A választható témakörben született munkák felnőtt és ifjúsági kategóriában kerülnek elbírálásra a MÖF keretében megrendezett díjátadó ünnepségen.

kattintson a bezáráshoz
Ugrás a tartalomra