Home Események Szalay és Picasso – Válogatás a múzeum képzőművészeti gyűjteményéből
Szalay és Picasso – Válogatás a múzeum képzőművészeti gyűjteményéből

dátum

2022. jún 23. - 2023. márc 31.
Ongoing...

időpont

11:00 - 18:00

Cimkék

Múzeumlátogatás,
Szabadidős program

Szalay és Picasso – Válogatás a múzeum képzőművészeti gyűjteményéből

SZALAY és  PICASSO

A Dornyay Béla Múzeum képzőművészeti gyűjteménye 35 db Szalay Lajos grafikát őriz, melynek egy része a Mihályfi-gyűjteménnyel, a másik része pedig a művész ajándéka révén került a múzeumba. Az  I. Országos Rajzbiennálé ugyanis Szalay Lajos kamarakiállításával nyílt meg.

A Kossuth-díjas festő- és grafikusművész 1909-ben született Őrmezőn, Tarnabodon és Miskolcon gyermekeskedett, majd Képzőművészeti Főiskolán tanult. 1946-ban Párizsba utazott, innen rövidesen Argentínába emigrált, a tucumáni egyetemen, majd a Buenos Aires-i-i képzőművészeti főiskolán tanított. Grafikusként hamar nagy hírnévre tett szert, több rajzalbuma is megjelent, és azt írták róla, hogy az argentin rajzművészetnek két korszaka van: a Szalay előtti és a Szalay utáni. 1960-ban családjával együtt az USÁ-ba költözött. Itt készült világhíres Genezis című albuma. Első hazai önálló kiállítása 1972-ben volt. Ezután hazalátogatásai sűrűsödni kezdtek, gyakran töltött hosszabb-rövidebb időt Budapesten és Miskolcon. A Szalay-házaspár 1988-ban költözött végleg haza, Miskolcon telepedtek le. 1995-ben hunyt el. Művészetét világszerte elismerik, a legenda szerint maga Pablo Picasso nyilatkozott így róla:

„Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a huszadik századból, a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz.”

Pablo Picasso

Pablo Picasso spanyol festő, grafikus, szobrász, a múlt század egyik legnagyobb képzőművésze 1881. október 25-én született Málagában. Hatása alól a múlt század egyetlen művésze sem vonhatta ki magát, stílusainak változatossága, kísérletező kedve, műveinek óriási mennyisége egyedülálló. A Mihályfi-gyűjtemény 5 db Picasso alkotást őriz.

Pablo Picasso első kiállítását 13 éves korában rendezték, 16 évesen már a madridi királyi akadémia hallgatója volt. Az akadémikus szellemiségű intézményt csakhamar otthagyta, inkább a Prado-ban Velázquez, el Greco és Goya műveit tanulmányozta. A századfordulótól Párizsban élt, ekkori kék korszakának idején született képei a szegények és elesettek világát, a magányt, az anyaságot ábrázolták, új, rózsaszín korszakában koldusokat, prostituáltakat, cirkuszi artistákat festett.

1908-ban szakított a perspektivikus ábrázolással, a tárgyak több nézetét ábrázolta egyszerre.

Az I. világháború után színpadképeket és díszleteket is tervezett. Közeledett a szürrealista mozgalomhoz, ekkoriban lett kedvelt motívuma a félig ember, félig bika Minotaurusz, amellyel az emberi és állati lét küzdelmét fejezte ki.

Ekkoriban verseket és színdarabot is írt, belefogott a szobrászatba is, vasból, fémlemezekből, gipszből dolgozott. A spanyol polgárháború idején a köztársaságiak oldalán állt, elítélte Franco rendszerét, 1937-ben a párizsi világkiállítás számára festette meg a fasiszta barbárság ellen tiltakozó Guernicát.

1946-ban a Földközi-tenger partjára költözött, ezután műveit a megtalált boldogság, a klasszikus hagyományokkal és mediterrán gyökerekkel való azonosulás jellemezte, élete alkonyán kerámiával is foglalkozni kezdett, s e műfajban is újító volt. Élete során rengeteg kapcsolata volt, kétszer nősült, három nőtől négy gyermeke született.

Picasso, aki már életében legenda lett, 91 évesen, 1973. április 8-án halt meg.

kattintson a bezáráshoz
Megszakítás