régészeti feltárás szurdokpüspökiben

Régészeti feltárás Szurdokpüspökiben

Egy vállalkozás üzemanyagtöltő állomás építését tervezte Szurdokpüspöki határában a 21. sz főút lehajtója mellett, ami egy ismert régészeti lelőhelyet érint.

Részletek

Teljes körű feltárás Szurdokpüspökiben

Június 28. és július 7. között végeztük el az ipari parkhoz kapcsolódó gázkiváltás helyén a teljes felületű feltárást.

Részletek
kocsikerék modell eredeti helyzetében és restaurálva (Shah Timor fotója), valamint két restaurált edény (Szilasi Attila Botond fotói)

Bronzkori kaland az oviban, avagy de finom a grízes tészta!

2020 júniusának végén Ságújfaluban nekiláttak az óvoda felújításának, hogy a csemeték a nyár végével új fészekbe költözzenek vissza.

Részletek
A lelet előkerülésének pillanata, avagy mikor megszűnik tér és idő

Közösségi régészeti kalandozások 3. – Vár állott most kőhalom.

2020. április 16-án egy egész napos kutatást végeztünk Szanda – Várhegyen, hogy amennyiben találunk leleteket, azokat megmentsük.

Részletek
Balga Richárd lányait tanítja a lelőhelyfelderítésre.

Közösségi régészeti kalandozások 2. – Vár helyett honfoglalók

Érsekvadkerti kalandozásaink következő eseményére 2020. április 18-án került sor, amikor folytattuk a várkutatást.

Részletek
Mai sajtok és a rézkori marha

A bokri sajt és a csécsei marhák története

Összesen két kutatóárkot nyitottak ekkor négy régészeti jelenség (gödör) került elő. Három a római kor időszakából származott egy gödör pedig a késő rézkori Baden kultúra tevékenységéhez köthető.

Részletek
1-2. kép: Balga Richárd, Viczián Zoltán, Tóth Herman a krajcárok nyomában.

Közösségi régészeti kalandozások 1. – Avagy hogyan találjunk meg egy várat

Érsekvadkert – Lőrinc-puszta, Tekeváráról két forrást ismerünk. Egy hatalmaskodás kapcsán 1524. december 20-án kelt oklevélben Theghkewaraparlagya (Tekevára parlaga) nevezetű helyet említenek Szentlőrinc birtok területén, valamint egy másik, ugyanebben az évben kelt oklevél is említi a hatalmaskodást, amely Szentlőrinc Theghke wara thorok (Tekevára torok) nevű erdejében történt.

Részletek
A főblébánia templom felújításához kapcsolódó régészeti munkálatok során szerdán emberi maradványokra és egy harangtöredékre is bukkantak a Dornyay Béla Múzeum régészei. Két koponya és több végtagcsont is előkerült.

Csontmaradványok a salgótarjáni főplébánia templomnál

A főblébánia templom felújításához kapcsolódó régészeti munkálatok során szerdán emberi maradványokra és egy harangtöredékre is bukkantak a Dornyay Béla Múzeum régészei. Két koponya és több végtagcsont is előkerült.

Részletek
egy keso rezkori szenzacio

Egy késő rézkori szenzáció

Egy 1960-ban végzett feltárás során Patay Pál és Korek József régészek a salgótarjáni Pécs-kőn késő rézkori és kora bronzkori leleteket ástak ki.

Részletek
regeszeti gyujtemeny

Horváth Tünde: Az Ózd–Piliny-csoport Északkelet-Magyarország területén a késő rézkorban

Horváth Tünde előadása, Ózd környékének késő rézkoráról az új kutatási eredmények alapján.

Részletek
ózd csodalatos foldje konyvbemutato

Ózd csodálatos földje – könyvbemutató

Ózd csodálatos földje. A Baden-kultúra Ózd–Piliny variánsa Északkelet-Magyarországon. Könyvbemutató a Dornyay Béla Múzeumban.

Részletek
SZURDOKPÜSPÖKI–HOSSZÚ-DŰLŐ: EGY A 21-ES ÚT CSOMÓPONTJÁNÁL VÉGZETT RÉGÉSZETI LELETMENTÉS RÉGÉSZETI FELDOLGOZÁSA

Szurdokpüspöki-Hosszú-Dűlő

2005–2006 folyamán a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum régészei, a 21-es út leletmentése során nagy kiterjedésű, gazdag őskori településrészletet tárt fel.

Részletek
Salgótarján-Baglyas-kő Árpád-kori vár és őskori település feltárása 2019. tavaszán

Salgótarján-Baglyas-kő Árpád-kori vár és őskori település feltárása

Salgótarján-Baglyas-kő Árpád-kori vár és őskori település feltárása egy régészeti alapkutatás nemzetközi pályázat keretében.

Részletek

Szenzációs leletek és lelőhelyek Nógrádban 2. – Csécse

Nógrád megye területén a középső rézkor végi eddig ismert lelőhely-térképezés alapján a megye területén több régészeti kultúrával is számolunk.

Részletek
regeszeti gyujtemeny

Szenzációs leletek és lelőhelyek Nógrádban 1. – Maconka

A MACONKAI VÍZTÁROZÓ MELLETT AZ ÉV ELSŐ MUNKANAPJÁN Egy késő bronzkori hamvasztásos sír leletmentése   Hajdu Lajos bátonyterenyei lakos 2019.01.01-én a víztározó melletti hegyen sétálva friss állattúrásokra lett figyelmes. A kitúrt földhalmokat átnézve egy több nitszeges, kis méretű, trianguláris bronztőrt és néhány kerek bronz pitykét szedett össze, valamint a plató

Részletek
Az Alföld egy rézkori zuga – könyvbemutató Hódmezővásárhelyen

Az Alföld egy rézkori zuga – könyvbemutató Hódmezővásárhelyen

Az Alföld egy rézkori zuga. Baden–Kostolác-településrészlet a Hódmezővásárhely-Gorzsa-V. számú homokbánya lelőhelyen. Opitz Archaeologica 12.

Részletek
kép: Az 1. szelvény drón felvétele bontása közben. A szelvény DNy-i felén a feltárt 17. századi pince maradványa

Rövid ásatási jelentés a Pásztó-Szalai-Malom területén történő feltárás eredményeiről

RÖVID ÁSATÁSI JELENTÉS A PÁSZTÓ–SZALAI-MALOM TERÜLETÉN, A VARÁZSVÖLGY-PROJEKT 2019 KERETÉBEN TÖRTÉNŐ RÉGÉSZETI KUTATÁS PRÓBA- ÉS MEGELŐZŐ FELTÁRÁS EREDMÉNYEIRŐL (1. ütem) Azonosító szám: RA-26738 Projekt megnevezése: Varázsvölgy-Projekt Megye: Nógrád Terület: Pásztó Dűlő neve: Szalai-malom, Szent Imre tér Helyrajzi szám: 55, 56/1, 56/2, 57   2019.07.01. valamint 2019.08.01. között elvégeztük az ún.

Részletek

2019. első félévében végzett régészeti tevékenység

Régészeti raktár A Dornyay Béla Múzeum 2013. júliusában kapott megyei régészeti gyűjtőkört megyei régészeti feladatellátással kiegészülve. Azóta dolgozik a múzeumban állandó státusszal régész, és a törvény által előírt építkezések, beruházások előtti, az Építésügyi és Örökségvédelmi Hatóság által előírt mindenkori régészeti feladatot a kiírásnak megfelelően Nógrád megye területén elvégzi (régészeti megfigyelés,

Részletek