Üvegváros

Üvegváros – Öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktár

Megtekinthető a Dornyay Béla Múzeumban!

http://www.uvegvaros.hu/

TIOP-1.2.2-11/1-2012-0048 számú – Üvegváros Öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktár kialakítása című pályázat

A pályázat általános célja

A Dornyay Béla Múzeum tárgyi gyűjteményének üveganyaga 2540 tételből áll. A minőségben is igen jelentős gyűjteményben néhány parádsasvári és szlovákiai üvegtermékek mellett zömében a Salgótarjáni Öblösüveggyár, illetve annak jogelődjének, a   Salgótarjáni Palackgyárnak (melyet 1892-ben alapítottak Lukács Béla Huta néven és 1893-ban helyeztek üzembe) a termékeit találjuk meg,  melyek 1960-tól kezdve folyamatosan kerültek a múzeum tulajdonába. Az  öblösüveggyár történetének valamennyi korszakát reprezentálja a gyűjtemény, a megalakulástól egészen a gyár sajnálatos megszűnését megelőző termékekig. Az üveggyűjteményt 63 db mintakönyv  (dekorkönyvek, formakönyvek és termékrajzos könyvek)  mellett a 620 db műszaki rajz teszi teljessé. Az igazán érdekességnek számító könyvek az egyes üvegtárgyak terveit, mintáit tartalmazzák.
Ezek mellett a tárgyi gyűjtemény üvegformázó eszközöket: szájtágító és üvegformázó ollókat, pipát, kikóformákat.őriz. A rendelkezésre álló eszközök, tervek és a megvalósult termékkel  szépen bemutatható a tervezéstől a megvalósulásig tartó folyamat, vagyis, hogyan készül el egy üvegtárgy, illetve az üvegművészeti bemutatáson túl érzékeltethető a salgótarjáni öblösüveggyártás története, annak gyár- és várostörténeti minden vonatkozása. További részletek az uvegvaros.hu weboldalon.

kattintson a bezáráshoz