Válogatás a 20 éves Ceredi Művésztelep gyűjteményéből

Válogatás a 20 éves Ceredi Művésztelep gyűjteményéből

(2015. szeptember 26. – 2016. január 11.)

A kiállítás tulajdonképpen beszámoló, visszatekintés a Ceredi Nemzetközi Művésztelep múltjára, bemutatva annak jelenét is, hiszen a kiállított, a szimpózium képzőművészeti gyűjteményéből válogatott művek átfogó képet nyújtanak közel húsz esztendő alkotó munkájáról.

Az alkotó munka 1996-ban kezdődött Cereden. A művésztelep alapvető célkitűzése – mely napjainkban is érvényes – , hogy a magyar és a nemzetközi képzőművészeti életben saját arculattal bíró, meghatározó tényezővé váljék. Nem preferál egyetlen művészeti irányzatot és stílust sem, hanem a teljességre törekszik s az egyes szimpóziumokon egyszerre több művészeti ágat mutat be (festészet, grafika, számítógépes grafika, szobrászat, installáció, textilművészet, kerámia, design, performance). Összművészeti jellegét a színművészet, a zeneművészet, fotó- és filmművészet, tánc, zene és bábművészet, valamint az irodalom képviselőinek részvétele is érzékelteti. Az évek folyamán szoros kapcsolat alakult ki a művésztelep résztvevői és a határ menti falucska lakossága között, az itt élők befogadták az alkotókat és büszkévé váltak az itt folyó munkára, mely kiemelkedő jelentőségű a régió kulturális életében.

A szimpózium jelen, jubileumi kiállításának létrejöttét a Dornyay Béla Múzeum mellett a Nemzeti Kulturális Alap, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Ars Longa Művészeti Egyesület (Cered) és a Négy Tó Panzió (Cered) támogatta.

 

A fotók tulajdonosa: P. Tóth László
kattintson a bezáráshoz
Ugrás a tartalomra