Várak, kastélyok, rezidenciák

Várak, kastélyok, rezidenciák – Főúri rezidenciák a 13. századtól a 16. századig kiállítás a Dornyay Béla Múzeumban

A kiállítást rendezte a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, valamint a Pazirik Informatikai Kft. közreműködésével.

A kiállítás megtekinthető 2016. február 28-ig.

A vándorkiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeuma szervezte a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ és a Pazirik Informatikai Kft. közreműködésével.

Az eredeti kiállításban 5 db fa makett (Visegrád, Ozora, Simontornya, Egervár, Szigliget) látható, melyek a korszak különböző típusú rezidenciát (erődítés nélküli palota, kastély, erődített vár) hivatottak bemutatni. A kor földbirtokos nemessége hatalmát udvartartással és ennek helyszínt adó fényűző rezidenciákkal jelenítette meg. A rezidencián tartózkodott a földbirtokos családja, innen igazgatta birtokait, itt őrizte vagyonát, okiratait, itt tartotta családi rendezvényeit (esküvőket, keresztelőket).

A makettekhez alaprajzokat, légifelvételeket és számítógépes rekonstrukciókat is tartalmazó tablók és rövidfilmek kapcsolódnak.

A kiállítás első alkalommal két Nógrád megyei várral (Salgó és Drégely) is kiegészült. A tárlatot a salgói vár ásatásából származó leletek (korsók, fém használati tárgyak, kályhacsempék) színesítik.

A bemutatott tárgyak a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum és a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum gyűjteményéből valók.

kattintson a bezáráshoz