Várostörténeti vetélkedő eredményhirdetése

A Dornyay Béla Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül több éve hagyományosan megrendezi általános- és középiskolás diákok számára a várostörténeti vetélkedőt. Idén a járványügyi helyzetre való tekintettel a diákok digitálisan oldhatják meg a feladatokat.

Ebben az évben a vetélkedő témája: Förster Kálmán, Salgótarján első polgármestere, Dornyay Béla, salgótarjáni reálgimnáziumi tanár és helytörténeti kutató, valamint a helyi múzeum alapításának kezdeményezője, és Gábler Vilmos, acélgyári műszaki tisztviselő, fotográfus. Amint az a témából kiderül, a versenyzőknek alaposan bele kellett mélyedni Salgótarján városának történelmébe. A vetélkedő idén is két részből állt: az előzetes feladat egy rövidfilm elkészítése volt, majd egy tudáspróba következett, melybe nem kevés kutatói munkát kellett fektetni.

A több nevező csapat közül végül három bizonyult a legjobbnak. Mindhárom csapat tagjai a Madách Imre Gimnázium tanulói:

  1. helyezett: „Liliom” csapat

                        Antal Petra és Bakos Bianka

  1. helyezett: „Göncölszekér” csapat

                        Lehoczki Lilla és Pirk Daniella

  1. helyezett: „Acélgang” csapat

                        Kiss Veronika, Kaszás Zsófia, Fodor Fruzsina és Magulya Ildikó

A szakmai zsűri tagjai: Balogh Zoltán, főmuzeológus történész; Burgundi Diána, múzeumi kurátor és Molnár Antal, irodalomtörténész voltak. A zsűri egybehangzó értékelése szerint az idei évben kiemelkedő kvalitású pályamunkák érkeztek, ami azért is nagyszerű, mert 2020-ban a csapatok önálló kutatómunkájára sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk, mint a korábbi években.

Gratulálunk minden nevező csapatnak, de legfőképpen a nyerteseknek!

Köszönjük a diákok és a felkészítő tanárok munkáját!

kattintson a bezáráshoz