Bányászati kiállítóhely

/Bányászati kiállítóhely

Bányászati kiállítóhely

Az egykori salgótarjáni bányakolónia területén, a Veremoldal keleti szélén található Európa második, hazánk első, természetes, földalatti szénbányászati múzeuma. A BÁNYAMÚZEUM, mint a nógrádi szénmedence múltját, műszaki emlékeit, a szénbányászat 19-20. századi technológiáját gyűjtő, őrző és bemutató intézmény, a város szívében található József lejtős akna eredeti, épségben lévő vágatrendszerében alakult ki. (tovább...)

Bányatérkép

A bejárható földalatti bányarészek térképe. A térképet Marcis Lajos hites bányamérő készítette 2005-ben. Az egykori bánya nyitva lévő térségeinek más célú (földalatti kiállítóhely) hasznosítása alapján készült. A domborzat függvényében a látogató a felszíntől 30 m mélységig jut a földfelszín alá. (tovább...)

Bányászhimnusz

Bányászhimnusz. A bányamunkások ma élő utódai az 1920-as évektől Bányászhimnusz-nak nevezett, dallamszerkezetét tekintve három részre bontható változatot ismerik. Ennek közismert formáját A mi nótáink (Sopron, 1931.) daloskönyvből közöljük. (tovább...)

Zemlinszky Rezső – Az első salgótarjáni bányaigazgató

Zemlinszky Rezső a Nyitra vármegyei Újhelyen, a későbbi Vágújhelyen (Nové Mesto nad Váhom) született 1824. augusztus 22-én. Apja, Zemlinszky József postamester, anyja Cservenka Johanna, a német hangzású Rudolfként anyakönyveztette a fiát, aki majd csak 1866-tól használta nevének a magyar megfelelőjét, a Rezsőt. (tovább...)

A nógrádi széncsatáról néhány mondat

A második világháborút követő időszakban, a helyreállításhoz gyakorlatilag a szén volt az egyetlen energiaforrás. Ezért Nógrádi Sándor kiadta a jelszót: „Egy nagy csatáról van szó, a széncsatáról és ezt a csatát meg kell nyernünk”, mert a lecsökkent napi 1 600 vagonos országos széntermelés, krízishelyzetet teremtett. (tovább...)

Prokop Ünnep – Szent és profán ünnepek

A nógrádi szénmedencében a Prokop ünnep vált a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. bányászainak központi ünnepévé. Neve szintén nem szerepel a 14 védőszent sorában. Ünnepét az július 8-án (általában július 4-ét követő vasárnapon) tartották. Azonban több Szent Prokopról van ismeretünk. (tovább...)