Bányászati kiállítóhely

Az egykori salgótarjáni bányakolónia területén, a Veremoldal keleti szélén található Európa második, hazánk első, természetes, földalatti szénbányászati múzeuma. A Bányászati kiállítóhelyet mint a nógrádi szénmedence múltját, műszaki emlékeit, a szénbányászat 19-20. századi technológiáját gyűjtő, őrző és bemutató intézményt, a város szívében található József lejtős akna eredeti, épségben lévő vágatrendszerében alakították ki.

A lejtős akna a hajdani József akna (1879-1905) és Károly akna (1889-1914) visszahagyott kis pillérrészek, vetőközök alsó padját művelte 1937-1951 között. Költséges meddővágatokat hajtott, régi fejtési területeket harántolt, sok vizet emelt. Egyike volt a legdrágább, vízveszélyes üzemeknek, ám szenének jó minősége indokolta üzemben tartását. Végtelenkötelű szállítás húzta ki a szénnel rakott csilléket a salgótarján-zagyvapálfalvai keskenynyomtávú iparvasút szintjére, s innen villamos mozdonyok vitték a baglyasaljai rakodóra. Napi termelése 20 vagon „karós szén" (az alsópadi félterméket a bányászok karóval jelölték meg) volt, s az üveggyár generátorában használták fel. A József lejtős akna fennállásának 14 éve alatt, 776 000 tonna szenet termelt.

 

Az 1951-es felhagyás után a még épségben megmaradt felsőbb szinti vágatok a központi bányamentő állomás gyakorló tárnájaként működött, fenntartott és szellőztetett bányatérségként. Az 1962-től meginduló munkálatok során, a vágatok egy részét múzeumi bemutatás céljára alakították át oly módon, hogy megőrizzék annak bánya jellegét. 1965. április 30.-án nyitották meg hazánk első, földalatti bányászati múzeumát, melyet 1980-ban ipari műemlékké nyilvánítottak.

A múzeum látogatója bányatérségekben jár, amelyet számára alakítottak, bővítettek ki. Láthatja a vágathajtást, nyomon követheti a fejtési-jövesztési munkát, a csákánnyal való jövesztést, a fúró-robbantó, majd a fejtőkalapácsos munkán keresztül a maróhengeres frontfejtésig. Ugyancsak megtekintheti a rakodó és szállító munka változatainak fejlődését.
A Nógrádi Szénbányák 1992-ben felszámolás alá került, majd 1993. április 1.-én, a Nógrád Megyei Önkormányzat átvette a Salgótarjáni Bányamúzeumot, és a Nógrádi Történeti Múzeum kezelésébe adta.

1995-ben megújult a külszíni géppark, és átadásra került a felszíni új történeti kiállítás Nógrád megye szénbányászatának történetéről. 2000. december 1-én avatták fel a külszíni géppark új egységét a lejtősakna bejárata előtt. 2001-ben egy méretarányos aknatorony felállításával bővült a géppark. 2005-ben pedig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Alfa programjának támogatásával nyitották meg az új, hiteles műszaki és élményszerű elemek bevonásával felújított állandó földalatti kiállítóhelyet. A Dornyay Béla Múzeum kiállítóhelyének fenntartója Salgótarján Megyei Jogú Város. 2018-ban a Kubinyi Ágoston Program keretében korszerűsítésre került a földfelszíni állandó kiállítás és egy modern, interaktív tárlattal várja a látogatókat. Salgótarján Megyei Jogú Város jóvoltából a Bányászati kiállítóhelyhez került egy újabb épület, mely a közeljövőben megvalósuló fejlesztések során újul majd meg és kap funkciót.

A Dornyay Béla Múzeum  Bányászati Kiállítóhely állandó kiállítása 2018. december 7-étől látogatható.

A nógrádi szénbányászat története

banyaszati-kiallitohely-eletkepek-01

A szénbányászat megváltoztatta a hagyományos nógrádi tájat és az itt élő emberek sorsát, egyben alapja lett az iparosodásnak, a technikai fejlődésnek, valamint Salgótarján urbanizációjának. A helyi bányászat kenyérkeresetet, lakóhelyet, művelődési-oktatási lehetőséget biztosított több ezer családnak, hivatástudatot teremtve a bányaüzemekben dolgozóknak. A szénkitermelés és az arra épülő ipar nemzetgazdasági értelemben adtak súlyt a salgótarjáni iparvidéknek, az itt élő bányamunkásság pedig társadalmi-politikai tényező volt a 20. században.

 

nogradi-szenbanyaszat-tortene

Fontos tudnivalók látogatóinknak

A bányában 15 C van, ezért a bányalátogatáshoz ajánlott a zárt cipő és a pulóver vagy kiskabát viselete.

Kobakot biztosítunk minden látogatónk számára.

Az utolsó látogatói csoport indítása a bányába minden nap 15.00 órakor történik.

Amennyiben meg szeretné tekinteni a földalatti részt, kérjük, a programszervezésnél ezt vegye figyelembe.

A nógrádi szénbányászat története (1848-1992) földfelszíni kiállítás

  • Hétfő: zárva
  • Kedd - vasárnap: 08:00 - 16:00

József-lejtősakna

  • Hétfő: zárva
  • Kedd - vasárnap: 08:00-16:00 (Utolsó csoport 15:00-kor indul)

Bányászati Kiállítóhely

  • Felnőtt: 900 HUF
  • 6-26 éves és 62-70 éves korig: 300 HUF
  • A 132/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet 1. §-ban felsoroltak számára: Ingyenes
  • Tárlatvezetés: 300 HUF/fő

A kombináltjegy érvényes a Dornyay Béla Múzeum és a Bányászati kiállítóhely együttes megtekintésére

  • Felnőtt: 1500 HUF
  • 6-26 éves és 62-70 éves korig: 800 HUF

Információ, kapcsolatfelvétel

Bányászati Kiállítóhely Zemlinszky Rezső út 1. 3100 Salgótarján

Minden jog fenntartva © 2019 | Jogi közlemények | Adatkezelési tájékoztató