Régészeti lelet és lelőhely bejelentése

Az alábbiakban segítséget szeretnénk adni mindazoknak, akik tanácstalanok olyan helyzetben, ha régiséget találnak. A régiségen ebben a megfogalmazásban tárgyat (leletet) és helyszínt (lelőhelyet) is értünk.

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum megyei hatókörű városi múzeum régészeti feladatkörrel felruházva 2013 óta. Ez azt jelenti, hogy a Nógrád megye területén található régészeti lelőhelyek és leletek gondozását a múzeum régészeti osztálya végzi. Értjük ez alatt a már ismert, és a jövőben előkerülő, jelenleg még ismeretlen kulturális örökséget is.

Ha földmunkák, kirándulás, egyéb szabadban végzett tevékenység során ránézésre réginek tűnő tárgyat talál, ha építkezéskor akad régi tárgyakra, jelentse be a múzeumnak! Múzeumunk lehetőséget szeretne biztosítani arra, hogy a leletbejelentés könnyedén és gördaülékenyen történjen. A lenti űrlap segítségével egy kattintással bejelentheti a talált tárgyakat.

A salgótarjáni múzeum az ország legfiatalabb megyei hatókörű, régészeti jogkörrel megbízott múzeuma. Segítse a fiatal régészeti gyűjtemény gyarapodását azzal, hogy új lelőhelyeket vagy eddig ismeretlen leleteket ad át számunkra. Nagylelkű bejelentéseik segítségével még több lelőhelyet ismerünk meg, és ezzel még jobban fel tudnánk térképezni az egyes régészeti korszakok településeinek láncolatát a megye területén. A minél teljesebb megyei adatbázis létrejötte a megyében folyó építési munkák előtt törvény által előírt, kötelező régészeti feltárásait is nagyban segítené, hiszen egyre több ismeretünk lenne azok hollétéről és kiterjedéséről. Amennyiben valaki bejelent egy leletet vagy egy lelőhelyet, a múzeum régész munkatársai igyekeznek vele együtt megtekinteni a helyszínt. Fontos számunkra a lelet, hisz ebből tudjuk meghatározni a korát. Még fontosabb azonban maga a lelőhely! Azért, hogy a lehető legtöbb információt megőrizzük, szükséges az együttműködés a társadalom minden tagjával

Nógrád megyei beruházók és építkezők részére

A következőkben segítséget szeretnénk nyújtani mindazoknak, akik régészeti feltárás kérdéseivel kapcsolatban keresik fel múzeumunkat.

Az alábbi rövid segédletben pontosítjuk, hogy mikor, milyen régészeti beavatkozás szükséges egy adott építkezési munka megkezdése előtt, és hogy mitől függ, éppen melyiket írja elő az Örökségvédelmi Hivatal a Múzeumnak, amely a munkát elvégzi.

Nógrád megyei beruházók és építkezők részére

A fenti ügyekben Nógrád megye területén keresse

Régészeti és Műemléki Felügyelet

Salgótarjáni Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály

3100 Salgótarján, Múzeum tér 1.
3100 Salgótarján Pf.: 269.
Telefon: 06 (32) 795-161
Fax: 06 (32) 795-173

 E-mail: epites.salgotarjan@nograd.gov.hu

Műemlék Felügyelet (ugyanott)

Dornyay Béla Múzeum:

Bodó Balázs: +36 20 4459171

E-mail: nograd.regeszet@gmail.com

 

A régészeti feladatellátás költségeire alkalmazható legmagasabb hatósági árak

8. melléklet a 68/2018. (IV. 9.) Korm. rendelethez A régészeti feladatellátás költségeire alkalmazható legmagasabb hatósági árak. (A táblázat az árakat a régészeti feladatellátás tevékenységei szerinti bontásban tartalmazza.)

LETÖLTÉS:

Régészeti feladatellátás költségei

 

Fémdetektor használatához szükséges tájékoztatás

kattintson a bezáráshoz
Megszakítás