Állományvédelem

Műtárgyainkat a gyűjteményi raktárakban őrizzük, az időszaki kiállításokon és az állandó kiállításon mutatjuk be látogatóinknak. Legfőbb törekvésünk, hogy a műtárgyállományunkat megvédjük a káros fizikai, kémiai, biológiai hatásoktól, védelmüket biztonságtechnikai rendszerek (tűzbiztonsági, mozgásérzékelő- kamerarendszer) garantálják.

A megelőző műtárgyvédelem szellemében törekszünk kialakítani a tárgyak mikro- és makrokörnyezetét, figyelembe vesszük a műtárgyalkotó anyagok eltérő raktározási igényeit. A műtárgykörnyezet folyamatos monitorozása lehetővé teszi a tárgyak optimális, vagy ahhoz közelítő környezetének biztosítását előmozdító csomagolóanyagok, eszközök, berendezések beszerzését.  Fenntartói támogatás, központi pályázati, költségvetési lehetőséget megragadva lépésről lépésre törekszünk a raktári és kiállítási területeink állományvédelmi szempontú fejlesztésére.

A Dornyay Béla Múzeum megyei hatókörű városi múzeum, restaurátor műhelye módszertani műhely is, az EMMI 13/2012. számú rendelete szerint végzi az éves feladatát: szaktanácsadás a megyében működő és a városi önkormányzatok kezelésében lévő múzeumok számára, módszertani műhelygyakorlatok szervezése a műtárgyvédelmi felelősök részére, helyszíni bejárások alkalmával segíti a kiállítóterek és a gyűjteményi raktárak optimális műtárgykörnyezetének kialakítását, fejlesztését, az ez irányú pályázatok előkészítését.

A salgótarjáni közösségek felé népszerűsíti a múzeum világát, nyílt műhelynapokat, szaktanácsadást szervez az egyesületek és az iskolák érdeklődő tanulói és pedagógusai számára.

Restaurálási dokumentáció: Balázs János Kutyatábornok

kattintson a bezáráshoz
Megszakítás