Így telt nálunk a Múzeumok Éjszakája

Így telt nálunk a Múzeumok Éjszakája – Programok a Dornyay Béla Múzeumban és a Bányászati Kiállítóhelyen

2021-ben végre újra lehetőségünk nyílt a legnagyobb országos múzeumi rendezvény, a Múzeumok Éjszakája megtartására. A Dornyay Béla Múzeum az ország sok más múzeumához hasonlóan rendkívül sokszínű, változatos, tartalmas programokkal várta a látogatóit. A szervezők az idei programok közös mottójául a „Fordulópont” kifejezést választották. Többféleképpen értelmezhetjük ezt a mottót: gondolhatunk a nyári napfordulóra, a Szent Iván éjre, de gondolhatunk természetesen arra is, ami már olyan sokunk gondolatait foglalkoztatta: hogy végre visszatérhetünk a megszokott közösségi élethez. A közösségi élményeket hozzánk hasonlóan az oktatási intézmények is nagyra értékelik, így az idei rendezvényeink velük együtt működve valósultak meg. Közös kapcsolódási pontunk a művészeti nevelés fontossága volt, és programjainkon igyekeztünk minél sokszínűbben bemutatni a különböző művészeti ágakat.

A járványügyi szabályok betartásával vártuk a vendégeinket, és hamarosan megbizonyosodhattunk róla, hogy nem csak mi, múzeumi dolgozók vártuk olyan izgatottan a látogatókkal való találkozást, hanem igaz volt ez a látogatóinkra is. Már az első hivatalos program megkezdése előtt megindult az áradat; eleinte az állandó és az időszaki kiállításokat jöttek megnézni, majd az egész este hivatalos megnyitó ünnepségére, az Együtt működünk című gyermekrajz kiállítás megnyitójára is megérkeztek az alkotók és családtagjaik.

A különleges gyermekrajz kiállítás a Hibó Tamás Alapfokú Művészeti Iskola és a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és tanulói közreműködésével jött létre. A megjelent vendégeket Shah Gabriella igazgató asszony és Fürth Vera kulturális menedzser köszöntötte. Földi Gergely, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola művésztanára megnyitó beszédében elmondta, hogy a kiállításon megtekinthető alkotások a digitális oktatás idején készültek, és szakmai zsűrizés és válogatás nélkül kerültek be a kiállításra, így egyfajta korképet mutatnak a digitális oktatás furcsa időszakáról. Külön kiemelte a kiállítóterem szinte egész falát elfoglaló közös alkotást, melyhez nem csak a diákok, de neves Nógrád megyei művészek is hozzájárultak saját darabjukkal, így alkotva egy közös, egységes műalkotást.

A megnyitó ünnepség után a gyerekeket és családokat a Kerek Perec Egylet Palóc mesék című mesejátékával vártuk, miközben a felnőttek Póczos Sándor helytörténeti kutató előadását hallgathatták meg az Üvegváros tanulmányi raktárban Országos hírű likőrgyártás Salgótarjánban – a Kohn Lipót Likőr- és Rumgyár címmel.

Este 19.00 órától a Városháza térre vártuk a város lakóit, ahol a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola zenetanárai és tanulói közös évzáró örömkoncertjét hallgathatták meg. Minden szabadtéri koncertnek megvan a maga varázsa, ez azonban még attól is varázslatosabb volt számunkra, hiszen hosszú idő után élvezhettük újra ismerőseink, barátaink társaságát egy jó program keretében. A zeneiskolások pedig ismét kitettek magukért, igazi vidám, jó hangulatú klasszikus koncertet adtak elő.

Este 20.00 órától az ifjúság és a felnőttek figyelmére számító előadásokkal vártuk a közönséget.

Vidra Virág és Ádám Gergő a Madách Imre Gimnázium végzős tanulói, Kele Szabó Ágnes tanárnő tanítványai az iskola vizuális kultúra szakos diákjai tartottak fotó- és filmbemutatót. Virág és Gergő mindketten részt vettek a Dornyay Béla Múzeum szervezésében megvalósult fotós szakkörön, és az itt tanultak is elmélyítették a fotózás iránti érdeklődésüket. Kisfilmjeikben, fotóikban bemutatták az évek alatt tanultakat, elmesélték, hogyan készültek alkotásaik. Virág és Gergő mindketten az egri Eszterházi Károly Egyetem mozgóképkultúra és médiaismeret szakára jelentkeztek.

Az este befejező előadása Kele Szabó Ágnes Nézzük együtt! című vizuális kultúra tankönyvének bemutatója volt. Kele tanárnő külön kiemelte, milyen nagy segítséget jelentett számára a Dornyay Béla Múzeum képzőművészeti gyűjteménye, hiszen tankönyve képanyagának javát a Mihályfi-gyűjteményben található alkotások jelentik. A tanárnő ismertségét és népszerűségét jelzi, hogy olyan sokan voltak kíváncsiak az előadásra, hogy teljesen megtelt az előadóterem.

A produkciókkal és az előadásokkal párhuzamosan folyamatosan vártuk a kedves vendégeinket szaktárlatvezetésekkel a 36. Salgótarjáni Tavaszi Tárlatra, a Képzőművészeti tanulmányi raktárba, a régészeti raktárba és az Üvegváros tanulmányi raktárba. Természetesen a gyerekekről sem feledkeztünk meg, hiszen az Üvegcipellő című kreatív foglalkozáson mindenki elkészíthette a saját maga által díszített üvegpoharat.

A Bányászati Kiállítóhelyen is szeretettel vártuk a látogatóinkat. Az este hivatalos megnyitóját a Bányász-Kohász Dalkör előadása adta, majd óránként indultak a tárlatvezetések a földalatti kiállításba. Mindeközben pedig egy különleges múzeumpedagógiai foglalkozással vártuk a gyerekeket: világítós festékkel készíthették el alkotásaikat, melyeknek varázslatos fényét megtekinthették a bánya mélyén.

Idén is tartalmasan ünnepelhettük a múzeumok legnagyobb ünnepét, a Múzeumok Éjszakáját. Reméljük, jövőre is velünk tartanak!

kattintson a bezáráshoz
Megszakítás