NKA Vizuális Művészetek Kollégiuma (Pályázati azonosító 3909/0065)

NKA Vizuális Művészetek Kollégiuma (Pályázati azonosító 3909/0065)

A Dornyay Béla Múzeum 2014-ben pályázati támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumához Kovács Péter Kik? című alkotásának (2011, papír, vegyes technika, 50×65 cm) megvásárlására, 500.000 Ft összegben. Nagy örömünkre szolgált, hogy a pályázott összeget a testület teljes összegben megítélte számunkra és a vásárlást le tudtuk bonyolítani.

Intézményünk gyűjteménygyarapítási koncepciójának legfontosabb vonása – az újonnan felbukkanó tehetségek alkotásainak s a megyei, illetve gyűjteményünkben még nem szereplő művészek műveinek megszerzése mellett -, egyes alkotók életműve főbb állomásainak végigkísérése, dokumentálása. A megyei művészek közül Czinke Ferenc, Balázs János, Szujó Zoltán, Iványi Ödön és Földi Péter munkásságát tudjuk ily módon reprezentálni, akár egy életmű kiállítás erejéig.

Országos kiállításaink – Salgótarjáni Tavaszi Tárlat és az Országos Rajztriennálé révén (az utóbbi évtizedben elsősorban az NKA támogatása segítségével) számos kiváló képzőművész alkotásával gyarapodott gyűjteményünk. Az ily módon gyűjteményünkbe kerülő országos rangú és ismertségű alkotók műveinek beszerzése során szintén törekszünk az egyes életművek minél pontosabb dokumentálására.

Jelen pályázat segítségével Kovács Péter festő- és grafikusművész gyűjteményünkben található anyagát kívántuk gyarapítani.

A művész a kezdetektől rendszeres résztvevője és számos esetben díjazottja a Salgótarjáni Tavaszi Tárlatnak és az Országos Rajzbiennálénak, illetve napjainkban az Országos Rajztriennálénak. Gyűjteményünkbe került első alkotása 1979-ben keletkezett, az ezt követő rajzok az 1980-as, illetve 1990-es években, a 2000-es évek legelején készültek,

Kovács Péter alkotásainak szisztematikus gyűjtése segítségével szeretnénk létrehozni egy olyan anyagot gyűjteményünkben, mely jól reprezentálja az alkotó munkásságának egyes fázisait és alapjául szolgálhatna a későbbiekben akár egy kamara kiállításnak, hiszen e vásárlás révén már közel húsz alkotásával rendelkezünk a művésznek. Újabb, a 2010-es években keletkezett alkotásaiból nem található a gyűjteményünkben, így a meglévő anyagunkat jól kiegészíti a most, jelen támogatás segítségével megvásárolt alkotás, annál is inkább, mivel az alkotó hasonló jellegű munkájával még nem rendelkeztünk. Mivel a művész az alkotást keretezve, üvegezve adta át, a rajz azonnali kiállítható állapotban van.

A fenti alkotás megvásárlását lebonyolítottuk, a rajzot a művésztől megvásároltuk és képzőművészeti gyűjteményünkbe beleltároztuk K 2015.1.1 leltári számon.

kattintson a bezáráshoz