Szakmai beszámoló az NKA Vizuális Kollégiumától elnyert pályázati támogatás teljesítéséről (Pályázati azonosító 3909/0024)

Szakmai beszámoló az NKA Vizuális Kollégiumától elnyert pályázati támogatás teljesítéséről

Szakmai beszámoló az NKA Vizuális Kollégiumától elnyert pályázati támogatás teljesítéséről

A Dornyay Béla Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Kollégiumától pályázati támogatást nyert el Sebők Éva grafikusművész egy, az  – intézményünk által rendezett –  II. Országos Rajztriennálén bemutatott alkotásának megvásárlására (pályázati azonosító: 3909/0024).  A mű adatai az alábbiak: Rondó, 2013, szén, papír, 70×50 cm (100×70 cm paszpartúban).

A megvásárolni kívánt műtárgy kiválasztásánál fontos szempontnak tekintettük a Dornyay Béla Múzeum  képzőművészeti gyűjtőkörének speciális irányultságát. Intézményünk 1982-től rendezi az Országos Rajzbiennálét, 2010-től triennálé formájában. Szintén 1982-től folyamatos az egyedi rajzi alkotások beszerzése a rendezvényről gyűjteményünk számára. így egy olyan kiemelkedő gyűjtemény egységet tudtunk létrehozni, amelyben számos országos rangú alkotó is szerepel rajzaival. Kezdetben önkormányzati vásárlások segítették az anyag gyarapítását, az utóbbi évtizedben elsődlegesen az alkotók ajándékozására, illetve az NKA által meghirdetett pályázatokra, illetve esetenként más támogatási forrásokra tudtunk támaszkodni.

A beszerzendő művek kiválasztása során törekszünk arra, hogy olyan neves alkotók művei kerüljenek be a gyűjteménybe, akiktől még nem szerepel nálunk mű, illetve az egyes életművek állomásait, szakaszait megvilágító, jellemző alkotásokat kívánjuk begyűjteni.

Sebők Éva grafikusművész több évbe rendszeresen  szerepel országos egyedi grafikai kiállításainkon. Nemcsak Magyarországon, de külföldön is folyamatosan kiállító művész, a Plzeni Nemzetközi Grafikai Biennálén 2004-ben és 2006-ban nyert el díjat. 2003-ban A Magyar Grafikáért Alapítvány díját kapta. 2010-ben az I. Országos Rajztriennálén Borsod-Abaúj-Zemplén Megye díját nyerte el.

Sebők Éva még nem szerepel alkotásaival intézményünk képzőművészeti gyűjteményében, így a fenti mű beszerzése hiánypótló rajzi anyagunkban. A  mű megfogalmazásmódja,  minimalista, mégis gazdag formai világa is egyedülálló irányzatot képvisel gyűjteményünkben. Az alkotás egyébként egy sorozat egy darabja, a rajzok kvalitásait az is érzékelteti, hogy a válogató zsűri mindhárom művet feltétlenül kiállításra javasolta.

kattintson a bezáráshoz
Ugrás a tartalomra