4. Idézetek Dornyay Bélától

Dornyay Béla rengeteget írt. Írásait nem kizárólag kiadásra szánta, tapasztalatait, megfigyeléseit, kutatásainak eredményeit, iskolai óratervezeteit egyforma irodalmi igényességgel, könnyed stílusban, kalligrafikusan szép kézírással jegyezte le. Íme néhány idézet tőle:

„Lépj a virághoz, de ne törd le!

Nézd és rebegd: bár ily szép lehetnék!

A kristályforrásba ne dobj követ!

Nézd és gondold: Bár ily tiszta volnék!”

(Növénytani óratervezete az V. osztályból. 1936-37-es tanév DBM Dokumentumtár 365. 66.)

„A természet igazi, önzetlen szeretője csakis jó ember lehet, mert az, aki a szent természetet, a teremtő Isten ezen csodálatraméltó és utolérhetetlen nagyszerűségű alkotását megfigyeli, kutatja, és ennek következtében megszereti, csakis lelkileg finomult, talpig igaz ember lehet, aki a természet megismeréséből és szeretetéből fakadó megértést, lelki összhangot, a mindennapi életben, az embertársaival való érintkezésben és viselkedésben is alkalmazza, és soha rosszá, Isten, embertársai és a szent természet ellen vétővé nem válhatik.”

(D.B.: Mozaikszemek salgótarjáni és salgótarjánvidéki írásaimból DBM Adattár 4482-98)

Baglyaskőről pedig így ír:

„A Föld történetének harmadkorában, annak is a végén, vagyis a pliocénben, többek közt itt is, mélyreható repedések keletkeztek  a Föld szilárd kérgén, melynek egyikén, - a ma Baglyaskőnek nevezett és homokdomboktól amfiteátrálisan körülvett helyen, - aránylag kis mennyiségű bazaltláva buggyant ki. Ez a láva úgy ömlött itt ki a Föld testének megnyílt sebéből, , mint pl. ahogyan a vér kiserken a tűszúrás nyomán az ember ujjából, hogy azon azután hamarosan meg is alvadjon, vagy mint ahogyan a lekvár, - vagy ha úgy tetszik – az olajfesték, vagy a fogpép kisajtolódik ujjaink nyomása folytán, a tészta repedéseiből, illetve a festék -, vagy péptartó-tubusból. Baglyaskő várhegyének bazaltja éppen hogy csak kitört a felszínre és már meg is merevedett, anélkül, hogy nagyobb területet elönthetett volna sok ezer hőfokos lávaáradataával; tehát pompás kis vulkán-embrió lehetett, ami kialvása után, - tehát oly sok idő után is – oly nagyszerűen látható és tanulmányozható rajta.”

(D.B.: Mozaikszemek salgótarjáni és salgótarjánvidéki írásaimból, DBM Adattár 4482-98)

kattintson a bezáráshoz
Ugrás a tartalomra