Fehérlófia, sárkányok és griffmadár a Bobály kiállításban

Csodálatos kiállítás nyílt múzeumunkban Bobály Attila, Pro Arte díjas szobrászművész munkáiból. A rendkívül erőteljes, energikus művész jellegzetes alkotásai szorosan kötődnek a magyar népművészethez, az ősi magyar hitvilághoz, így szobrain és kisplasztikáin szinte mindenhol fellelhetők az ezekhez kapcsolódó szimbólumok.

Milyen foglalkozást tervezhetünk gyerekek számára a Bobály kiállításhoz? Gondolkodtunk kézműves foglalkozásokon, ám végül valami mással próbálkozunk. Ahányszor csak végignéztük a kiállítást, mindig úgy éreztük, egy mesevilágba csöppentünk. Adta tehát magát a gondolat, hogy egy mesejátékot készítsünk elő a gyerekeknek. Mivel Bobály Attila egyik legjellegzetesebb állatfigurája a ló, így a Fehérlófia mese mellett döntöttünk.

Nagy előkészület előzte meg a foglalkozás debütálását. Némileg át is írtuk a mesét, hogy dramaturgiailag jobban megfeleljen a dramatizálás módszeréhez, díszleteket és jelmezeket gyártottunk, majd mi magunk is eljátszottuk, bejártuk a helyszíneket.

Mivel a mese több helyszínen játszódik, mi is úgy készítettük elő a mesét, hogy a múzeum több termét, folyosóját, sőt még a liftet is be tudjuk vonni a játékba, átformálva ezáltal a múzeumi teret egyfajta mesebirodalommá.

Csodásan működött! Az első csoportnál még mi magunk is izgultunk, hogyan fog debütálni a tervezett játék, de nagyon hamar bebizonyosodott, hogy a gyerekek imádják. A tárlatvezetésen kifejezetten azokra a művekre helyeztük a hangsúlyt, amelyek kapcsolódnak a mesebeli figurákhoz, majd miután megtekintették a kiállítást, leültettük őket a kiállítótér közepén, és kezdetét vette a varázslat. A gyerekek nagyon hamar beleilleszkedtek a mese világába, és hamarosan az egész múzeum átalakult a számukra egy olyan birodalommá, ahol teljes természetességgel élnek együtt királylányok és királyfik, sárkányok és griffmadarak.

Hamar híre ment a foglalkozás sikerének, így egyre több ovis és kisiskolás csoport jelentkezett rá, nagy forgalmat szerezve ezáltal a tárlatnak. A nagy érdeklődésre való tekintettel szándékaink szerint más, a gyerekek számára érdekes kiállításunkra is tervezünk hasonló mesejátékot.

kattintson a bezáráshoz