A Dornyay Béla Múzeumban 2014. június 21-én lezajlott Múzeumok Éjszakája programsorozat szakmai értékelése

A 2014-es Múzeumok Éjszakája című Dornyay Béla Múzeumi rendezvénye alapvetően két kiállításra épült. Május 21-től június 21-ig volt látogatható intézményünkben a „Isten után legszebb és legszentebb név a honvéd-nevezet” – 166 éves a Magyar Honvédség című vándorkiállítás. A kiállítás kapcsán több honvédségi tematikájú programra került sor a múzeumban, illetve a Múzeum téren.

A rendezvény alatt nyílt meg a Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszak című kiállítása. A nagy érdeklődéssel kísért kiállítás megnyitót két kapcsolódó program kísérte.

A 2014. június 21-én megrendezett Múzeumok Éjszakáján a Dornyay Béla Múzeum programjai a meghirdetés szerint a következők voltak:

19.00 a Múzeumok Éjszakája rendezvényt hivatalos megnyitója. Megnyitja: Székyné Dr. Sztrémi Melinda Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere

Dornyay Béla Múzeumban:

18.00 órakor Birimálé BábSzínház: Rella rigó barátra lel (Bábjáték. Játsszák: Lóránt Lujza és Gressai Ferdinánd).

19.30 óra: Jégkorszak c. kiállítás megnyitója – Megnyitja: Dr. Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója

20.00 óra: Zandler Krisztián: Régészeti bemutató a kőeszközökről és a jégkorszaki életről. (múzeumpedagógiai foglalkozás)

20.00 óra: Pántya Anita: A paleo-diéta (előadás)

A Múzeum téren:

16.00 óra: Zászlóforgatók produkciója

17.00 óra: Dvorák – Patka Színház: Játsszunk pantomimet! (interaktív játék) (Előadja: Dvorák Gábor és Patka Heléna)

20.00 óra: Honvédelmi bemutató – fegyveres alakulat programjával és katonazenekarral.

22.00 óra: Basin Street Jazz Band zenekar produkciója

22.00 óra: Komka Péter fotóriporter szabadtéri vetítése

A nyitva tartás alatt a Magyar Honvédség Salgótarján Toborzó és Érdekvédelmi Irodája fegyverbemutatót tartott. A fegyveres alaki bemutató a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség Dandár Díszelgő Alakulatának részvételével valósult meg. Az alaki bemutatót az Altiszti Akadémia Szentendre Helyőrségi Zenekarának térzenéje követte.

Egész este múzeumpedagógiai foglalkozásokkal vártuk a gyerekeket és felnőtteket.

A rendezvény ideje alatt látogatható kiállításaink voltak:

Nógrád az újkorban – állandó történeti kiállítás

„A művésznek gyönyörűség a látás” – Válogatás a Mihályfi-gyűjteményből –Állandó képzőművészeti kiállítás (2014. június 5-én nyílt újra.)

Zsongás – salgótarjáni és salgótarjáni kötődésű képző- és iparművészek tárlata

„Isten után legszebb és legszentebb név a honvéd-nevezet” – 166 éves a Magyar Honvédség. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása.

Jégkorszak – a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítása

Belépőjegy: 6 éves korig ingyenes. 6 éves kortól a Jégkorszak kiállításra 500 Ft volt.

A Múzeumok Éjszakájára tervezett programjaink közül megvalósult:

16.00 órakor a Pavane táncegyüttes zászlóforgató produkcióját tekinthették meg látogatóink.

17.00 órakor a Dvorák – Patka Színház: Játsszunk pantomimet! című interaktív játéka következett a Múzeum téren.

18.00 órakor a Birimálé BábSzínház: Rella rigó barátra lel című bábjátékot tekinthették meg a kisebbek Lóránt Lujza és Gressai Ferdinánd előadásában.

A tervezett programjainkon kívül a Mihályfi-gyűjteményből készült, június 5-én újranyílt állandó képzőművészeti kiállításban tartott szaktárlatvezetést K. Peák Ildikó művészettörténész.

19.00 órakor került sor a Múzeumok Éjszakája rendezvény hivatalos megnyitójára. Székyné Dr. Sztrémi Melinda Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere tartott nyitóbeszédet.

A rendezvény megnyitóját követően Dr. Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója a Jégkorszak című kiállítás szakmai megnyitóját tartotta meg.

20.00 órától több helyszínen is programok várták vendégeinket: a múzeum Tanácstermében Pántya Anita andragógus tartott előadást a Jégkorszak kiállításhoz kapcsolódva a paleo-diétáról. A Városi Galériában Markó András régész, meghívott előadó, a paleolit korszak szakértője, valamint Zandler Krisztián a múzeum régésze tartott vetítéssel egybekötött régészeti bemutatót a kőeszközökről és a jégkorszaki életről.

A Múzeum téren a „Isten után legszebb és legszentebb név a honvéd-nevezet” – 166 éves a Magyar Honvédség kiállításhoz kötődve a Budapest Helyőrségi Dandár Díszelgő Alakulata tartott fegyveres alaki bemutatót mintegy 9 percben gépzenére.

Kb. 20.20 perces kezdettel a MH Szentendrei Altiszti Akadémiájának Katonazenekara lépett fel, és adott mintegy egyórás térzenét.

22.00 órától Komka Péter fotóriporter szabadtéri vetítése folyt a múzeum négy homlokzatára.

A vetítés alatt a Basin Street Jazz Band zenekar előadása volt hallható.

Programjaink alatt folyamatosan volt az érdeklődés a múzeum előterében tartott, a Magyar Honvédség Salgótarjáni Toborzó és Érdekvédelmi Irodája fegyverbemutatója iránt.

A múzeum előtti téren kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozások 16- 22 óráig tartottak.

Statisztika:

A belépőjegyet vásárlók száma 397 fő

A 6 év alatti látogatóink száma 22 fő

Ingyenes látogatóink száma 3451 fő

a kiállítás tényleges bevételei /jegybevétel 198500 Ft

támogatójegyet vásárolt: 60 fő

saját kiadványból származó bevétel: 800 Ft

A Jégkorszak kiállítás ismertetője és a Múzeumok Éjszakája program videója megtalálható a Dornyay Béla Múzeum honlapján és facebook oldalán, valamint a következő elérhetőségeken:

http://dornyaymuzeum.hu/kiallitas/nemsokara-erkezik-uj-id-szaki-kiallitasunk/27

https://www.facebook.com/dornyaybela.muzeum?fref=ts

https://www.youtube.com/watch?v=dTlbw2wmmDM

https://www.youtube.com/watch?v=rv4Q6BKpzdw

A Múzeumok Éjszakáján tervezett és megvalósult múzeumpedagógiai foglalkozások a következők voltak:

  • Az „Isten után legszebb és legszentebb név a honvéd-nevezet” – 166 éves a Magyar Honvédség című kiállításhoz a kiállítás megtekintése után kétfedelű repülőgép készítése kartonpapírból sablon segítségével. A készült maketteket a gyermekek elvihették. A foglalkozás célja a kiállítás és ezzel együtt a honvédség történetének megismertetése, a hadtörténeti technikai eszközök fejlődésének bemutatása, a katonaság küldetésének és fegyverzetének megismertetése. A foglalkozást vegyesen vették igénybe az alsó-, felső tagozatos gyermekek és középiskolások. A többi program mellett a foglalkozás folyamatos érdeklődésnek örvendett. Használt eszközök: kartonpapír, olló, ceruza, festék, ecset.
  • A Jégkorszak című kiállításhoz barlangrajzokat készíthettek látogatóink azok korszakainak és szabályainak megismerését követően. A foglalkozás hasznos volt abból a szempontból is, hogy kedvet csinált a kiállítás megtekintéséhez. A program célja a jégkorszak, azon belül a földtörténet és vele együtt az emberi tevékenység megismertetése. A barlangrajzok kívánságokat, érzelmeket és ismereteket egyaránt kifejeznek – ezt igyekeztünk megmutatni és alkalmazni az estébe nyúló program alkalmával. A foglalkozást vegyesen vették igénybe az alsó-, felső tagozatos gyermekek és középiskolások. A napszaknak megfelelően a sötétedéskor inkább már csak az idősebb korosztály vett részt a programon. Használt eszközök: hullámpapír, zsírkréta.
  • Az este folyamán 20.00-21.00 között Markó András régész, a paleolit korszak elismert kutatója, valamint Zandler Krisztián a Dornyay Béla Múzeum régésze tartott vetítéssel egybekötött régészeti bemutatót a múzeumi Városi Galériában kőeszközökről és a jégkorszaki életről. A kőeszközök készítését is kipróbálhatták az érdeklődő fiatalok.
  • A múzeum gyűjteményét reprezentáló kirakós kockák a kisebbek és nagyobbak számára is élvezetes foglalatosságot nyújtottak.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

kattintson a bezáráshoz
Megszakítás