Szenzációs leletek és lelőhelyek Nógrádban 1. – Maconka

A MACONKAI VÍZTÁROZÓ MELLETT AZ ÉV ELSŐ MUNKANAPJÁN

Egy késő bronzkori hamvasztásos sír leletmentése

 

Hajdu Lajos bátonyterenyei lakos 2019.01.01-én a víztározó melletti hegyen sétálva friss állattúrásokra lett figyelmes. A kitúrt földhalmokat átnézve egy több nitszeges, kis méretű, trianguláris bronztőrt és néhány kerek bronz pitykét szedett össze, valamint a plató északi végében egy suvadásos területről kerámiatöredékeket gyűjtött. A leleteket másnap, 2019.01.02-én beszállította a múzeumba, ahol a szóbeli beszámoló alapján az azonnali helyszíni szemle elvégzése volt indokolt.

A napos, tiszta, fagyos, -5 °C délelőttön a bejelentővel és segítőjével kiszállva a helyszínre megállapítottam, hogy a hegy ezen része kisebb platóban végződik, amelyet nyugati és keleti irányból hosszabb és átmenetesebb lépcsős rész, délről rövidebb, észak felől pedig majdnem függőleges meredély zár le. A nyugati oldalon mintha mesterséges sáncárok nyomai lennének. A platórész viszonylag kicsi és friss állattúrások bolygatták, de néhány műanyag szemét nem túl régi kirándulók jelenlétére is utalt. A kisebb platót fémkeresővel átvizsgálva még néhány bronzpitykét találtunk. A plató északi oldalában jól látható volt egy vagy természetesen (fakidőlés) vagy mesterségesen (állattúrás) bekövetkezett rész leszakadása, amely éppen átmetszett egy középső és késő bronzkor váltására (Koszider-fázis) keltezhető kőkeretes és kőpakolásos hamvasztásos sírt.

A helyzet azonnali beavatkozást igényelt és sürgős leletmentést, vagyis a felszínen látható objektum gyors kibontását és a leletek felszedését és múzeumba szállítását. A maradék kövek megtisztítása után a sírkamra megmaradt részében több kerámiatöredéket, és egy nagyobb kiterjedésű elkorhadt gyökérzet között égett emberi csontokat gyűjtöttünk össze. Az edények egy része annyira mállékony volt, hogy felszedni sem lehetett. A leletek felszedése után a kamrácska alján egy ép bronz szárnyas vésőt szedtünk fel.

Összegezvén a nap eredményeit elmondhattuk, hogy a környék ismert régészeti lelőhelyeitől nem messzire egy újabb régészeti lelőhelyet találtunk, amely egy magányos sírt hozott napvilágra a jelenlegi leletmentés során. Talán lehet még több sír is a platón, bár nagyobb kiterjedésű temető a plató természetes kicsinysége miatt nem elképzelhető. Mindenesetre a helyszín beleillik egy ismert és a középső-késő bronzkor folyamán is használt hatalmi települési centrum hálózatába, mint annak egyik temetkezési helyszíne.

Köszönjük a megtalálónak, Hajdu Lajosnak, és segítőjének, Tóth Péternek, hogy a lelőhelyet bejelentette és a leleteket nem hagyta veszni!

 

kattintson a bezáráshoz