Nógrád megyei komplex művészeti verseny

Március 1-jén került sor a salgótarjáni Pedagógiai Oktatási Központ által szervezett Nógrád megyei komplex művészeti versenyre. Az évente megrendezett vetélkedőt minden alkalommal más kulturális intézményben tartják. Ebben az évben a Dornyay Béla Múzeum adott otthont a vetélkedőnek.

A verseny témája a Dornyay Béla Múzeum Üvegváros tanulmányi raktárának gyűjteménye volt. A versenyzők előzetes felkészülési feladatként egy, az Öblösüveggyár történetét, a kiállítás anyagát, és a jelesebb üvegművészek munkásságát bemutató anyagot kaptak, melyből a vetélkedőre készülhettek fel. Előzetes feladatként egy üvegablak-tervet is el kellett készíteniük a diákoknak.

A verseny napján Birkás Babett múzeumi animátor tárlatvezetésen mutatta be a gyerekeknek a tanulmányi raktár anyagát, majd az első feladat következett: a Mese az üveghegyi királylányról című meséhez készítettek illusztrációt a versenyzők.

A második feladatban a gyerekek zenei műveltségüket tehették próbára a versenyen. Üvegpoháron – hangszerként játszva – bemutatott zeneműveket kellett felismerniük. A feladat végeztével a diákok maguk is kipróbálhatták a poháron való zenélést, és mint az sokszor megesik, a gyerekek ebben is ügyesebbnek bizonyultak a felnőtteknél.

A versenyzők, elméleti tudásukat egy játékos totón bizonyíthatták. Ebben a fordulóban az előzetes felkészülési anyagból feltett kérdésekre kellett válaszolniuk.

Ezután a diákoknak, egy üvegváza dekorációs tervét kellett elkészíteniük. Utolsó feladatként a bemutató feladat következett. A kazári csapat egy karaoke produkcióval készült, melyet a Linkin Park együttes zenéjének alapjára saját költésű dalszöveggel adott elő. A SÁIK Kodály Zoltán Tagiskola versenyzői egy verses produkcióval készültek.

A vetélkedő feladatait a zsűri tagjai helyben értékelték. A zsűri elnöke Kele Szabó Ágnes, a Madách Imre Gimnázium tanára, szaktanácsadó munkáját a múzeum két kollégája, Fürth Vera és Szolnoki Tamás segítette.  A vetélkedő végeredményéről a salgótarjáni Pedagógiai Oktatási Központ levélben értesíti az iskolákat.

Gratulálunk a gyerekeknek, akik az iskolai tanulás mellett még bevállalták ezt a komplex ismereteket kívánó versenyt is, továbbá köszönjük a felkészítő tanárok, Rózsási Beáta és  Marcsó Éva lelkes munkáját is!

 

 

kattintson a bezáráshoz
Megszakítás