Salgótarján-Baglyas-kő Árpád-kori vár és őskori település feltárása

SALGÓTARJÁN–BAGLYAS-KŐ

2019.régészeti alapkutatás nemzetközi pályázat keretében

2018.decemberében kapott a Dornyay Béla Múzeum értesítést arról, hogy az Interreg V. Európai Uniós pályázat keretében meghirdetett programon belül közös pályázatunk a Bükki Nemzeti Parkkal a salgótarjáni Baglyas-kő Árpád-kori vár alapvető régészeti kutatására nyertes pályázat, így a következő évet a múzeum régészeti osztálya ennek a tervásatásnak a kivitelezésével, majd 2. ütemben pedig a feltárási eredmények hasznosításának lehetőségeivel és kialakításával tölti.

2019.január 28-án Horváth Tünde vezető régész szakmai nap keretében előadást tartott a lelőhely és a régió, valamint a várható jelenségek fényében az előttünk álló feladatról azoknak az érintetteknek, akik a kutatási programban nevesítettek (Szakmai nap).

Felkészülvén az előttünk álló feladatra a munkát a lelőhely fémkeresős kutatásával kezdtük, amelyet a múzeum baráti társasága végzett el.

Az ásatás március végén kezdődött, nem egészen egy hónapot vett igénybe. Júniusra az ArcheoJedi Kft. már elvégezte a leletek tisztítását-restaurálását és csomagolását, valamint elkészült a teljes ásatási dokumentáció is.

Eredményeinket a szlovák partnerünk meghívására Füleken mutattuk be 2019. június 26-án (Füleki konferencia).

Az előkerült eredmények és leletek alapján a múzeum régészeti osztályának vezetője egy javaslattételt nyújtott át a Bükki Nemzeti Parknak a megvalósítható feladatokról, amellyel a Park és a lelőhely területén egy archeo-geológiai bemutatóhely is létesülne (Javaslattétel).

kattintson a bezáráshoz